Вјерујем да ће БиХ ући у НАТО, кад- то вам не могу рећи. Мој особни став је да НАТО за БиХ нема алтернативу, рекао је Мијо Крешић, замјеник министра одбране БиХ, гостујући као први гост у новој емисији “БХТ1 уживо”.

Од прошле године када су сви причали о НАТО-у и када се чинило да је НАТО пред вратима, политика се подијелила, а повод је био Годишњи програм који је БиХ требао увести у МАП. На питање јесмо ли ми у МАП-у, Мијо Крешић, замјеник министра одбране БиХ рекао је како је увјерен да ће Босна и Херцеговина ући у НАТО, и додао:

Такођер је рекао како је тешко рећи да ли је БиХ у МАП-у или не:

” Једни кажу да јесмо, други да нисмо. Тамо је јасно дефинирано кад смо ми у МАП-у. Када предамо први акцијски план, тада улазимо у МАП. Поставит ћу контра питање -је ли програм реформи БиХ МАП? Ми ту имамо дилему.На страници НАТО-а стоји да је БиХ у МАП-у. Међутим , у стварности мислим да ми нисмо предали Акцијски план. Ми смо ушли у програм реформи БиХ и одатле је Министарство обране добило одређене активности”

Крешић је додао како мисли да је процес НАТО пута у БиХ стао 2010.2011, 2012. године и да се данас проводи јако усиљено, те да се мора створити јака полиитчка воља унутар свих актера у Босни и Херцеговини, да би брже ишла ка НАТО-у.

” Мој особни став је да НАТО за БиХ нема алтернативу и мислим да требамо бити дио те колективне сигурости. То је нешто што може унаприједити односе у БиХ и то је нешто што може убрзати напредак БиХ. Ми требамо испуњавати увјете и без НАТО-а и без ЕУ, односно правити бољи амбијент за живљење у Босни и Херцеговини”, рекао је Крешић.

Додао је да је од 72 активности из Програма реформи значајан дио проведен, те да је и војна вјежба на полигону Мањача, која је у току, планирана у оквиру тог програма.

” Ми до 2023. требамо ући у програм СЕЛ 2 и НЕЛ -2, да можемо бити партнертска држава НАТО-у,тијеком реализације оређених задаћа које НАТО има. Кад прођемо цертифицирање по овом моделу јесмо партнери.Ми смо већ данас партнери у НАТО- у Афганистану, у мисији “Одлучан одговор” имамо 68 припадника ОСБиХ и заједно с НАТО-ом извршавамо задаће на терену. Радимо на томе да цертифицирамо јединицу разине бојне. Имамо 11 постројби у БиХ које су цертифициране, прошле су све четири фазе. Овдје смо ми сада у другој фази, сљедеће године слиједи трећа, а 2023. би требали имати цертифицирану ту постројбу, рекао је Крешић.

Додао је како вјерује да ће се то и догодити 2023. , по плану.

“Овдје су у питању земље партнери, а не чланство у НАТО-у “, рекао је Крешић.

Иначе, на питање када ће БиХ ући у НАТО, Крешић је рекао:

“Вјерујем да ће БиХ ући у НАТО, кад- то вам не могу рећи.”

Замјеник минустра однране такођер је говорио о војној вјежби на Мањачи, која је у току, у условима коронавируса и рекао да је прије вјежбе консултирана струка:

Војска мора извршавати задаће. Ви и у свим ситуацијама морате бити спремни оговорити. Живот не смије стати и морамо одговорити на Ковид -19, свладати вирус и вратити се у нормалу. Сви су изложени, и медицински радници и полицајци … Морамо се понашати одговорно, водити рачуна о себи, својим колегама”, рекао је Крешић.

Мијо Крешић је говорио и о вјерским обредима унутар ОСБиХ, о финансирању и опреми ОСБиХ, о мигрантској кризи у БиХ.