Стратегије према младима усвојене су у 29 локалних заједница у Федерацији БиХ и у Републици Српској, док је Брчко дистрикт БиХ у процесу израде своје прве стратегије према младима. Сам овај податак показује да локалне власти још увијек нису спремне урадити првенствено анализу положаја младих на подручју опћине/града и донесу институционални документ с дефинираним проблемима и потребама младих, али и читавим низом активности које, уколико се реализују, требају допринијети рјешавању тих проблема, истакла је Асја Диздаревић, предсједница Вијећа младих Федерације Босне и Херцеговине.

Навела је и да су млади у Босни и Херцеговини већ годинама препуштени себи самима.

Иако су стратегије према младима законска обавеза свих нивоа власти у нашој земљи, представници кровних тијела за младе у БиХ подсјећају да су локалне стратегије нарочито важне.

“Локалне стратегије третирају питања која имају утицај на живот сваке младе особе у БиХ. То су питања попут формалног и неформалног образовања, запошљавања, здравства и превентивне заштите, репродуктивног и менталног здравља младих. Такођер, социјални положај младих, активно учешће ове популације у јавном животу, мобилност, информирање, те савјетодавни рад с младима, су јако важне области. Осим тога, стратегије за младе морају бити прилагођене потребама сваке појединачне локалне заједнице”, истичу из кровних организација за младе у БиХ.

Представници кровних тијела за младе у БиХ позивају представнике свих политичких странака, младе и цијелу јавност да се укључе како би младима што прије била понуђена стратешка рјешења и како би млади коначно могли у овом друштву заузети мјесто које им припада.

“Оно што је важно у даљем процесу након усвајања стратегија јесте дефинирање њихових акционих планова и буџета за њихову реализацију, као и праћење примјене акционих планова и евиденција. Стратегије не требају и не смију остати само слово на папиру, већ их је потребно у потпуности примјењивати. Сви морамо бити свјесни да је ово дуготрајан процес који не завршава усвајањем стратегија, напротив. Потребно је охрабрити све актере како би сам процес био реализован до краја”, рекао је члан Управног одбора Омладинског савјета Републике Српске Огњен Вукојевић.

За квалитетну израду стратегије потребно је у процес укључити све групе младих људи који могу бити подршка у њеној изради.

Сигурно важан аспект је и периодично праћење проведбе ових докумената у што је такођер неопходно укључити младе људе као популацију ради које се стратегија и усваја, а што ће осигурати да се циљеви стратегије испуне, а буџетска средства адекватно утроше, саопћено је.