Међународни монетарни фонд (ММФ) и Свјетска банка спремни су да помогну земљама-чланицама у превазилажењу људске трагедије и економских изазова које намеће коронавирус, саопштено је из Канцеларије Свјетске банке у БиХ.

Управни директор ММФ-а Кристалина Георгијева и предсједник Групације Свјетске банке Дејвид Малпас у заједничкој изјави истичу да ове двије финансијске организације активно раде с међународним институцијама и властима земаља, посвећујући посебну пажњу сиромашним земљама с најслабијим здравственим системима, гдје су људи најугроженији.

“Максимално ћемо користити своје расположиве инструменте, укључујући и хитно финансирање, савјете у политици и техничку помоћ. Имамо, нарочито, фондове за брзо финансирање, који заједнички могу помоћи земљама да одговоре на широк спектар потреба”, нагласили су Георгијева и Малпас.

Према њиховим ријечима, јачање система здравственог надзора и пружања одговора у земљама од кључног је значаја за спречавање ширења ове и свих будућих зараза.

“Међународна сарадња је неопходна с циљем превазилажења здравствених и економских утицаја вируса Ковид-19. ММФ и Групација Свјетске банке у потпуности су опредијељени да пруже подршку коју од нас очекују људи у нашим земљама чланицама”, истиче се у изјави.