Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да би Београд и Приштину, уз 12 редовних аутобуских линија дневно, могла да повезује и авионска линија, први пут послије двије деценије.

Он је за РТС истакао да очекује да ће данас у Берлину представници Министарства привреде Србије потписати меморандум о разумијевању са њемачком компанијом “Луфтханза”, те да би авио-линија могла да заживи када буду укинуте приштинске таксе на робу из централне Србије и настављен дијалог Београда и Приштине.

Говорећи о формирању косовских власти, Ђурић је навео да је од тога ко ће да формира нову владу у Приштини, много важније да права Срба престану да се газе и да се испуне уставне и законске норме, према којим у јавном сектору мора да буде запослено најмање седам одсто Срба.

Он је истакао да је Српска листа освајањем свих 10 загарантованих мјеста у парламенту Косова довела до тога да ко год хоће да формира владу мора да покуца на њена врата.

Ђурић је подсјетио да је од почетка године започела реализација програма “Србија 2020-2025” на подручју Косова, у оквиру којег Србија издваја додатних 150 милиона евра за подршку српском народу.

Према његовим речима, прошле године започела је реализација 348 пројеката помоћи и подршке, што подразумијева обнову школа, амбуланти, болница и комплетне инфраструктуре.

“Мислим да је веома значајно за наш народ што је обновљено у потпуности 49 цркава и манастира”, истако је Ђурић.