У Србији се разматра увођење ПЦР теста за улазак у земљу током новогодишњих празника.

Србија је у четвртак пријавила 7.393 нова случаја заразе коронавирусом и 56 умрлих од посљедица инфекције цовид 19, уз додатно повећање броја хоспитализираних пацијената на респираторима и интензивној њези.

Кризни штаб србијанске владе најавио је за петак нову сједницу, а једна од кључних одлука могла би бити увођење обавезног негативног ПЦР теста за све држављане Србије који намјеравају допутовати за новогодишње и божићне благадне.

Члан Кризног штаба имунолог Срђа Јанковић оцијенио је раније данас како нове мјере “још нису конкретизиране”, али “остаје да се размотри питање контроле уласка у земљу” странаца и држављана Србије. По његовим ријечима, никоме се, унаточ епидемији, не може забранити повратак у земљу, но потребна је контрола “да се ситуација не би погоршала”.

Опције су ПЦР тест и карантин, али сигурно остаје епидемиолошки надзор и пријава, видјет ћемо што је изведиво, рекао је Јанковић за РТС.

На питање каква ће бити епидемиолошка ситуација уочи Нове године, Јанковић је рекао да би се “одређено побољшање видјело уколико би се поштивале све мјере”, али да у садашњим околностима нема оправдања за масовна славља.

Он је устврдио како је заустављен експоненцијални раст вируса, упозоривши да је рано говорити о побољшању ситуације.

“Најбитније је спријечити и избјећи сва непотребна окупљања”, поручио је Јанковић.