Напредак земаља Западног Балкана на путу ка Еуропској унији од идуће године могао би се пратити према новој методологији коју предлаже девет земаља чланица. Ово је други приједлог у кратком року, након приједлога предсједника Француске. Владавина права биће у фокусу свих приоритетних реформи.

У документу се подвлачи да се ојачани приступ придруживању треба надоградити на постојећи консензус о проширењу на основу сљедећих принципа:

  • пуноправно чланство у ЕУ као крајњи циљ;
  • приступ заснован на заслугама;
  • строго, али поштено условљавање;
  • подстицање регионалне сарадње и добросусједских односа;
  • компатибилност са већ постојећим преговарачким оквиром.

ЗЛАТКО ХАЏИДЕДИЋ, стручњак за међународне односе

“Владавина права је кад имате одређена правила и поштујете их, а не када их може било ко, попут француског предсједника, својевољно срушити, напустити, прекршити и тиме изазвати кризу у читавој ЕУ. То је све друго, само не владавина пава. Према томе не знам шта ЕУ има коме има рећи након тога”, рекао је Хаџидедић.

Аустрија, Чешка Република, Естонија, Италија, Латвија, Литванија, Малта, Пољска и Словенија сматрају да би политички подстицаји требало да укључују и годишње сусрете на нивоу ЕУ лидера и Западног Балкана, као и веће учешће представника региона на неформалним састанцима Савјета. У Европском покрету БиХ се надају да ће новоформирана Европска комисија искристалисати политику према БиХ, али очекују и јединствен став Европске уније према свим замљама Западног Балкана.

ХАРИС ПЛАКАЛО, генерални секретар Европског покрета у БиХ

“За разлику од француског, групе су дефиниране да се оне отварају и затварају узастопно, док је по приједлогу Француске у седам група предвиђена фаза да се ради паралелно.”

Званичници Европске уније морају озбиљним приступом размотрити све моделе проширења Европске уније. Постепено рјешавање проблема у земљама Западног Балкана, како је то предвидјела Француска, није добар модел, већ се мора радити на груписању свих неопходних реформи, каже Аднан Хускић.

АДНАН ХУСКИЋ, политички аналитичар

“Тек сад почиње да се отвара дискусија око наредног или будућег уређења начина функционисања ЕУ, Бреxит још није завршен… Тако да је прича око тога гдје ће и како ће ЕУ. Она ће читаво вријеме обремењивати, оптерећавати процес проширење. Тачније, постаће процес проширења, нажалост инструменталан у том свему .”

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи најавио је да ће у јануару, Европска комисија изаћи са новим приједлогом о измјени методологије проширење Европске заједнице. Пред БиХ је пуно посла, што потврђује чињеница да у извјештају Савјета Европске уније о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство стоји да наша земља треба уложити значајне напоре на јачању институција ради гаранције демократије, владавине права, као и заштите људских права и мањина.