Висока комесарка Европске уније за вањску политику и сигурност Федерица Могхерини изјавила је како илегално изграђена израелска насеља представљају препреку успостави мира и угрожавају рјешавање блискоисточне кризе на бази успоставе двије независне државе.

“Сви знамо да је рјешење на бази успоставе двије државе најбоља и једина реална шанса за успоставу мира и сигурности у светој земљи“, казала је Могхерини у обраћању Европском парламенту у Стразбуру.

Могхерини је и овом приликом поновила став Европске уније и међународне заједнице о илегалности јеврејских насеља која је Израел изградио на подручју окупираних Западне обале и Источног Јерусалема.

“Илегална израелска насеља у Источном Јерусалему озбиљно угрожавају идеју Јерусалема као главног града у будућем рјешењу на бази успоставе двије државе. Без показивања јаке политичке воље у тој регији неће бити могуће доћи до мира“, поручила је Могхерини.

Амерички државни секретар Мике Помпео недавно је изјавио да Сједињене Америчке Државе (САД) више не сматрају илегалним јеврејска насеља која је Израел изградио на окупираној палестинској земљи.

Израелске власти су од окупације из 1967. године на подручју Западне обале изградиле близу 250 јеврејских насеља у којима је насељено више од 400.000 искључиво јеврејских досељеника. Међународно право та насеља третира илегалним.