Овогодишње 26. издање културолошког програма Модул Меморије Интернационалног театрског фестивала МЕСС, чија је мисија очување културе сјећања, отворено је вечерас испред Хисторијског музеја БиХ фотографском изложбом “Ожиљци” аутора Пола Лоува.

То је била прилика да се Лоуву додијели Награда за допринос очувању културе сјећања.

“Веома сам поносан и ово је за мене велики успјех што сам фотографије великог формата, које сам сликао у рату, представио на изложби 25 година касније. Ово је био сан за мене да направим баш овакву изложбу. Постављена је испред Хисторијског музеја скоро на истом мјесту гдје су настале фотографије. Надам се да ће је пуно грађана погледати све до краја јуна до када је отворена”, рекао је Пoл Лоy.

Сматра да се хисторија рата у БиХ никада не смије заборавити и да се из ње требају извлачити животне поуке.

Једну од тема коју је слиједио за изложбу била је утицај агресије на архитектонски материјал града.

“На то колико је тешко оружје уништило зграде, како је гелер оставио своје насилне трагове на улицама и зидовима и како су грађани градили импровизоване барикаде да би се заштитили. Ова изложба документује управо текстуре уништења које су у то вријеме представљале застрашујућу љепоту”, додао је Лоy.

На отварању овогодишњег издања Модула Меморије директор Фестивала МЕСС и умјетнички директор Модула Меморије Нихад Крешевљаковић присутнима је представио програм за вријеме којег ће бити одржане онлине платформе од 6. априла до 9. маја.

“Ту је, између осталог, премијера каталонског филма “Као да је неко у шуми”. Ријеч је о документарцу с фокусом на дјецу рођену након ратних силовања. Оно што неће бити онлине је изложба “Тhe Roses are Red” ауторице Амине Авдић, која би требала бити отворена у згради Црвеног крижа, с тим да ће бити лимитиран број посјетилаца”, рекао је Крешевљековић.

Филмски програм Модул Меморије ове године доноси филмове – “Мост” Шибе Крваваца, “Симпатија за ђавола” канадског редитеља Гијома де Фонтења те неколико докуметраних филмова.

Заинтересована публика садржаје 26. издања Модула Меморије од 3. до 9. априла може пратити на Фејсбук профилу и Јутјуб каналу Фестивала МЕСС.