Није новина да немају сви стручњаци исто мишљење о Ковиду 19. Док једни свакодневно позивају на пооштравање и стриктно придржавање мјера, други сматрају да Ковид 19 није толико опасан, а у Херцеговачко-неретванском кантону се чак говори и о колективном имунитету.

На подручју Херцеговачко-неретванске жупаније досегнут је колективни имунитет на КОВИД-19“ – тврди то епидемиолог др. Алајбеговића из Мостара. Ова изјава подигла је велику буру у здравственим и знанственим круговима.

ЕРДИН АЛАЈБЕГОВИЋ, шеф Епидемиолошке службе З3Ј3 ХНК

„Ако гледамо званичне податке, они кажу да на подручју ХНЖ има 4.000 људи који су позитивни на КОВИД-19. Међутим, ако се мало забавимо статистиком и почнемо користити епидемиолошке моделе који се користе у свијету, па тако и код нас, долазимо до пуно веће цифре, јер као што је познато, велики број људи није откривен. Ја сам мишљења да смо ми стекли колективни имунитет“, рекао је Алајбеговић.

Ову тврдњу други здравствени дјелатници категорично одбацују. Но, треба напоменути како у нашој земљи још није обављено испитивање прокужености међу цјелокупним становништвом. Наводе мостарског епидемиолога демантирају и из жупанијскога стожера.

Прим. др ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

„Да би се постигао имунитет крда, пратио сам у Шведској, они су највише постигли у Штоцкхолму, али ипак нису прешли 30% у цијелој Шведској. Значи, то јако споро иде, а знамо да прави имунитет крда би требао бити преко 70% људи да су пребољели практично неку врсту ЦОВИД инфекције и да онда ових 30% се неће заразити“, објаснио је Дрљевић.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, портпарол Кризног штаба ХНК

„Ради се о особном стајалишту споменутог господина. Дакле, није то ни стајалиште, ни Завода за јавно здравство, нити Кризног стожера ХНЖ-а”, јасан је Павловић.

Прим. др ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

„Може бити да гријешим. Знате, математика је чудна, али ја имам свој став и иза њега стојим“, додао је Дрљевић.

Оно што је неупитно, јесте да цјелокупна ситуација не само код нас, него и диљем свијета оставља посљедице на ментлано здравље становништва.

МАРКО РОМИЋ, психолог у Центру за ментално здравље ДЗ Мостар

„Посљедице по ментално здравље људи ће сигурно бити изражене. Оне нису толико сада дошле до изражаја, зато што смо ми још увијек у активној фази. Тек кад ово прође мислим да ће доћи на наплату посљедице на менталном плану”, нагласио је Ромић.

Надлежни поново упозоравају грађане на поштивање свих епидемиолошких мјера, и да прате само званичне одлуке кризних стожера како би сачували своје и здравље својих најближих.