Љетне олимпијске игре, које су прошле године одгођене због пандемије, одржат ће се од 23. јула до 8. аугуста ове године без обзира на ситуацију с новим коронавирусом, изјавио је данас предсједник Организационог одбора Јоширо Мори.

Како је извијестила француска агенција АФП, Мори је одлучно одбацио сваку сумњу о одржавању игара.

“Могу са сигурношћу рећи да ћемо организирати Олимпијске игре, без обзира како се развијала пандемија”, рекао је Мори на данашењем састанку организатора Игара с јапанском владом.

“Морамо ићи даље од расправе о томе да ли ће се одржати или не. Питање је само како ћемо их организирати”, додао је Мори на састанку с владом, која попут организатора инсистира на томе да се игре могу сигурно одржати упркос растућим инфекцијама ковида-19 широм свијета, укључујући Јапан.

Истовремено, јапански премијер Јошихиде Суга за мјесец дана продужио је ванредно стање због коронавируса у Токију и неколико других дијелова, до 7. марта.

Пооштрена гранична ограничења наметнута растућим инфекцијама већ су довела до одгађања неких спортских такмичења у Јапану, укључујући прво овогодишње олимпијско тестирање, квалификације за синхронизирано пливање заказане за март.

Олимпијска бакља треба да започне путовање Јапаном 25. марта.

У сриједу се очекује да ће организатори представити детаље опсежних протумјера против коронавируса које су осмислили за Игре у Токију 2020, а које су одгођене у марту прошле године док се вирус ширио свијетом.

Јавно мнијење и даље оклијева да подржи ОИ, јер је 80 посто Јапанаца у анкети из јануара затражило даљње одгађање или чак отказивање Игара.

Организатори су више пута нагласили да ни једна од ових опција није на столу, а имају и снажну подршку Међународног олимпијског комитета (МОК) и спортиста широм свијета.