Данас сам овдје да одам почаст жртвама, преживјелим, мајкама и породицама које се већ дуго боре за правду. Неоспорно је да се у Сребреници догодио геноцид – изјавила је министрица за Европу при Министарству за вањске послове, развој и Комонвелт Уједињеног Краљевства Венди Мортон током посјете Сребреници, гдје је положила цвијеће у Меморијалном центру у Поточарима и одала почаст жртвама геноцида те се сусрела с мајкама Сребренице.

Поручила је да Влада Уједињеног Краљевства наставља подржавати међународну правду и окончање некажњавања за ове ужасне злочине.

-Негирање геноцида продубљује патњу жртава и угрожава мир. Оно се мора спријечити – подвукла је министрица Мортон.

Како је нагласила, сви морамо прихватити прошлост и учити из ње, те схватити посљедице предрасуда и мржње. Битно је, подцртала је, да одбацимо говор мржње, осудимо величање починиоца геноцида и ратних злочина и поштујемо пресуде међународних и домаћих судова.

Зато је УК толико укључено у Берлински процес и сарађује с лидерима из цијелог региона на испуњавању обећања из три Заједничке декларације о ратним злочинима, несталим особама и добросусједским односима. Изато и даље имамо кључну улогу у окончању некажњавања за ове ужасне злочине, као што смо показали прихватајући да осигурамо затворску ћелију у којој ће Радован Караџић служити своју казну доживотног затвора за геноцид – казала је.

Истиче како УК остаје поуздан пријатељ Босне и Херцеговине и цијелог региона те да ће наставити потицати истинско помирење широм региона, засновано на прихватању истине.

Само тако ће, поручила је, доћи до дуготрајне стабилности и свјетлије будућности за генерације које долазе.