Дежурне летачке посаде хеликоптера Хрватског ратног зракопловства (ХРЗ-а) превезле су тијеком ускрсних благдана у хитном зрачном медицинском пријевозу укупно 11 пацијената, приопћио је у уторак МОРХ.

Дежурна летачка посада 194. ескадриле вишенамјенских хеликоптера 91. крила ХРЗ-а, смјештена на аеродрому на Крку, у три акције превезла је три пацијента.

Првог пацијената превезла је у суботу, 3. травња, с Лошиња на хелидром Делта КБЦ Ријека, другог пацијента у недјељу, на дан Ускрса, с отока Раба према КБЦ-у Ријека, а трећег у понедјељак такођер с Раба.

Тијеком ускрсних благдана, од 2. до 5. травња, 395. ескадрила транспортних хеликоптера 93. крила ХРЗ-а из војарне “Кнез Трпимир“ покрај Дивуља превезла је хеликоптерима Ми-8 МТВ1 осам пацијената до КБЦ-а Сплит.

У петак, 2. травња, превезена су три пацијента с Корчуле, Хвара и Брача, у суботу два пацијента с хелидрома Блато на Корчули, у недјељу једног пацијента с хелидрома Стари Град на Хвару, те у понедјељак једног с Корчуле, а другог с хелидрома Хвар на отоку Хвару.

Притом су летачке посаде оствариле укупно 30 летова и 11 сати налета те превезле 11 пацијената.

У овогодишњим хитним зрачним медицинским превожењима посаде 194. ескадриле вишенамјенских хеликоптера 91. крила и 395. ескадриле транспортних хеликоптера 93. крила ХРЗ-а оствариле су нешто мање од 167 налета у 406 летова, а превезле укупно 142 пацијента и 16 особа у њиховој пратњи, наводи МОРХ.