Изложба “Природа” на којој су представљена умјетничка дјела из фундуса Галерије краљице Катарине и колекције “Алуминиј” отворена је у четвртак навечер у Мостару.

На изложби су приказана 33 дјела, а отворена је уз звуке Вивалдијева “Прољећа” у изведби мостарских симфоничара.

По ријечима повјесничарке умјетности Данијеле Уцовић, приказани су различити стилови сликарства и различита раздобља када су настајала дјела.

“Ова изложба приказује пејзаже. Поред тога што желимо једном свечаношћу најавити прољеће, циљ изложбе је да након ове пандемијске приче и оптерећености поново почнемо размишљати о природи и о заштити околиша”, казала је Уцовић.

Додала је како умјетност сама по себи не може ријешити тако важне глобалне проблеме, али да нас може потакнути да размишљамо о природи те видимо њену љепоту.

“Умјетност је уствари ту стално да нас потиче на различита размишљања, да нас пробуди на неку унутарњу еволуцију тако да је поента изложбе да уживамо у умјетности и заиста вриједним сликарским остварењима, али и да некако сами почнемо размишљати о томе на који начин у свакодневници можемо помоћи природи да не долази до њезиног загађења”, нагласила је Уцовић.

Водитељ Галерије краљице Катарине Далибор Николић истакао је како су на припреми изложбе радили два-три мјесеца те да су хтјели одабрати нешто што би било мало оптимистичније, нешто што би унијело неко свјетло у околности у којима живимо.

“Радови који су изложени помно су одабрани и искључиво тематизирају природу на разне могуће индивидуалне језике и технике. Радова је у фундусу било много више, али смо хтјели направити један ток догађања и на разне начине некако унијети природу у галерију”, казао је Николић.

Напоменуо је да су на изложби приказана дјела 28 аутора, од којих велики број више није међу живима.

“Нјихови радови представљају дио онога што је практично насљеђе њихова живота. Овдје имамо прилику видјети Херцеговину у малом, ту су аутори и који су везани за Мостар и који су живјели и рођени у Мостару. То је једна квалитета које се не би посрамили било гдје у свијету”, поручио је Николић.

Изложба ће бити отворена до 10. априла.