Свега двојица обртника у старој језгри Града Мостара нису привремено или трајно обуставили своје обрте. Остали чекају повратак страних туриста и боље дане. Помоћ државе тек је дјеломично ублажила муке занатлија у граду на Неретви.

САЛКО БАТЛАК, власник атељеа

“Држава је јако мало уложила у нас, посебно у културу и умјетност. Сами знамо како је тешко. Било је раније тешко, а данас поготово”.

ЗАРИФА ВЕЛИЋ, власница атељеа

“Тужно да не може бити тужније. Видите и сами – пуста улица, нико жив не пролази, тек понеки пролазник… Заиста смо у овој години угрожени”.

Обртници су у протеклој години добили краткотрајну помоћ власти, која се односила на период од марта до јуна, док су у преосталим мјесецима како кажу, били препуштени сами себи. Чини се да ће тако остати и у новој 2021.

САЛКО БАТЛАК, власник атељеа

“Надамо се, пошто су вакцине актуалне, да ће то бити боље и да ће се повећати промет за 20 или 30 посто”.

ЗАРИФА ВЕЛИЋ, власница атељеа

“Сад од Нове године ништа нам не признају и ја лично морам плаћати даџбине, закупнину, порез и све што ме сљедује, а ево видите, не могу ни једну слику продати”.

Према службеним подацима, у Мостару су у прошлој години трајно затворена 124 обрта. Привремено су своје обрте обуставила 72 обртника, док оптимизам с друге стране буди чињеница да су се и у времену пандемије појавили нови обрти у граду.

АНЕР КРУШКОЊА, предсједник Обртничке коморе ХНК

„У задње вријеме највише се отварају обрти везани за соларне панеле и информатичке услуге. То је сад актуално“.

Међу обртима највише су страдали они који су везани за туризам. У Туристичкој заједници Мостара забринути су због незаинтересованости владајућих структура које, како нам кажу, не желе ући у срж проблема и тако сачувати не само обрте, већ и ову грану привреде као водећу и у времену пандемије коронавируса.

МЕНСУД ДУРАКОВИЋ, предсједник ТЗ Града Мостара

“Шта ме је забринуло у посљедње вријеме? Потицаји од разних министарстава са било којег нивоа у смјеру туризма нису ишли правим путем”.

Власт у Херцеговачко-неретванском кантону у септембру прошле године усвојила је „корона-закон“, који се према тврдњама обртника засад није показао ефикасним, прије свега због чињенице да се на њега предуго чекало.