Завршен је први рок уписа дјеце у јавне мостарске вртиће и капацитети су готово попуњени, као и у приватним вртићима.

Први пут у Јавној установи Дјечији вртићи остало је слободних мјеста, углавном за полудневни боравак.

Претходних година више од 100 дјеце било је на листи чекања, а ове тек 15-оро. И јавни и приватни вртићи планирају на јесен почети да раде у пуном капацитету, али проблем ће настати ако тренутне епидемиолошке мјере остану на снази.

Јавни вртићи у Мостару на јесен планирају почети радити у пуном капацитету.Међутим, већ сад страхују што их чека уколико епидемиолошке мјере због коронавируса остану непромијењене. Равнатељица вртића истиче како је највећи проблем просторни капацитет.

У Градској управи Мостара су свјесни могућих проблема. Неке мјере се већ разматрају, јер осигурати смјештај за готово 800 дјеце у јавним вртићима бит ће големи изазов.

БОЖО ЋОРИЋ, Одјел друштвених дјелатности ГУ Мостар

“Једна од мјера је да ћемо примити додатног особља, ако овако остане, али не можемо с тим додатним особљем покрити ову ригорозну мјеру. Ондаимамо проблем смјештајних капацитета, тамо гдје је скупина од 18, треба је раздвојити на два дјела, како једну просторију подјелити да се дјеца не додирују”.

Размишља се и преговорима с послодавцима да се родитељима покуша организирати рад у различитим смјенама. Све опције ће бити стављене на стол, кажу у Градској управи. Неизвјесна јесен, очекује и приватне вртиће. Посебице због чињенице да су препуштени сами себи, премда скрбе за више дјеце него јавни вртићи, за 1.100.

ИВАНА БРКЉАЧА, вртић “Чудесна шума”, Мостар

“Сад смо се изборили једва некако, не знам чак јесу ли све колеге успјеле и задржати све дјелатнике, већина нас је успјела преживјети ова два мјесеца, али поновно тако несто да додје нисмо сигурни да бисмо то могли издржати поново”.

На подручју Мостара регистрирано је 14 приватних вртића. С обзиром на то да већ годинама немају институционалну потпору, покренули су процедуру оснивања Удруге приватних предшколских установа. У сваком случају, и јавне и приватне вртиће, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, очекује неизвјесна јесен.