Након јавне расправе на којој је представљена Студија процјене утјецаја на околиш пројекта проширења регионалне депоније Уборак – Буђевци, грађани окупљени око Грађанске иницијативе ”Јер нас се тиче” изјавили су како су спремни дати свој допринос у рјешавању тог проблема те да су три године максималан рок у коме се проблем Уборка мора ријешити.

Омер Хујдур, предсједник Грађанске иницијативе ”Јер нас се тиче”, новинарима је казао како су на данашњој расправи исказали противљење било каквом проширењу одлагалишта и било каквим плановима дужим од три године, те је најавио подизање шаторског насеља и подизање тужби, ако се не уваже ставови мјештана.

”Нас око 60 становника рекло је да то не жели и да то нећемо. Мислим да су од нас великодушне и ове три године. Они кажу да требају повјерење и мало дуже времена, али ми им немамо на основу чега дати повјерење јер су га изиграли безброј пута у ове двије године. Пуно нам је ствари обећавано, а није урађено ништа”, казао је Хујдур.

У случају да не буде уважено њихово мишљење, Хујдур је најавио судске спорове те да ће активисти подићи шаторско насеље на платоу гдје се планира проширивати одлагалиште.

Тужбе ће, нагласио је Хујдур, бити поднесене према Федералном министарству околиша, јер дозвољава план дужи од три године што, како је рекао, законски није могуће, те против Јавног подузећа Депонија д.о.о. Мостар и Града Мостара.

Нијаз Хоџић из Грађанске иницијативе ”Јер нас се тиче” казао је да су грађани пред градоначелником Мостара исказали своју потпору рјешавању проблема Уборка, истакнувши како су спремни трпјети још три године, али под увјетом да се у те три године на Уборку збрињава само комунални отпад из Мостара.

”Такођер, рекли смо да проширења не смије и неће бити, те смо тражили од фирме која је радила студију да прошири своја истраживања на засијане пољопривредне површине око депонија, јер су људи примијетили да тамо нема више ни воћа ни поврћа”, поручио је Хоџић.

Додао је како за тренутно стање одговорним држе управу ЈП Депонија, као и федералну инспекцију која је, по његовим ријечима, по службеној дужности давно требала прегледати и затворити одлагалиште.

”Ми на то указујемо већ годинама. Уз њих надлежно је и Федерално министарство околиша и туризма које нема слуха и неће да чују за овај људски, животињски и биљни свијет који угрожава та депонија. Њих није брига шта се дешава овдје и они су спремни и даље да нелегално издају”, устврдио је Хоџић.

Подсјећамо, Град Мостар доставио је Федералном министарству околиша и туризма Студију о процјени утјецаја на околиш за – пројекат проширење Депоније Мостар д.о.о – Регионална депонија Уборак – Буђевци, град Мостар.

Обрађивач Студије о процјени утјецаја на околиш је конзултантска фирма Институт за грађевинарство ”ИГ” из Бања Луке.

У поступку укључивања јавности Студија о процјени утјецаја на околиш је презентирана на веб страници Министарства ради давања мишљења.

Како је истакнуто на почетку расправе, Студија је споменутом министарству достављена 28. травња, те су чак 30 дана прије послали обавијест о јавној расправи, с обзиром на сензибилност питања овога пројекта.

На основу тога федерална министрица околиша и туризма формирала је и стручно повјеренство за оцјену Студије.

Такођер, овај поступак ће се проводит по старом закону о заштити околиша.

Ранија истраживања невладиних удруга открила су како су се на Уборку одлагале отровне твари те да депонија испушта отровну текућину и угрожава живот на подручју читаве долине Неретве.

Мјештани и еколошки активисти годинама траже санацију Уборка те изналажење нове локације за мостарско одлагалиште.