Први тренинг камп репрезентације БиХ у организацији Бициклистичког савеза БиХ одржат ће се од 24. до 28. марта у Мостару и Херцеговини, а окупит ће око педесетак бициклиста из цијеле земље.

Ријеч је о пилот пројекту који има за циљ да у Херцеговину током вансезонског периода привуче професионалне спорташе из цијелог свијета и на тај начин продужи сезону у тој регији која у зимском периоду има повољније климатске услове за бициклизам, а има и комплетну циклотуристичку понуду коју би бициклисти могли користити, речено је на конференцији за новинаре.

“Поносан сам што у Мостару почињемо један изврстан пројекат и у наредном периоду цијела репрезентација БиХ боравит ће и тренирати у Херцеговини. Циљ нам је да привучемо бициклисте из цијелог свијета, професионалне спорташе, у Мостар и Херцеговину, да овдје дођу, тренирају и бораве два или три мјесеца у зимском периоду”, казао је предсједник Бициклистичког савеза БиХ Тони Зорић.

Додао је како су већ обавили неке прелиминарне разговоре с бициклистичким савезима из регије те да су сви они исказали интерес.

“Вјерујемо да ће овај пројект заживјети у пуно већем облику и да ћемо у Херцеговини очекивати бициклисте и професионалне тимове из цијелог свијета”, оцијенио је Зорић.

Мостарски градоначелник Марио Кордић истакао је како је једна од стратешких грана развоја Града Мостара управо ова туристичка прича.

“Град Мостар има доста велику понуду, око 2000 километара бициклистичких стаза, и изнимно смо поносни што овако нешто имамо прилику угостити. Град Мостар ће овај пројект подржати и у будућности”, казао је градоначелник.

Подршку пројекту обећао је и предсједник Спортског савеза Града Мостара Сенад Кевељ који је казао како је бициклистички камп још једна одлична прилика да се промовира Мостар и Херцеговина те да уопште не сумња да ће овај пилот пројект бити једна успјешна прича која ће прећи у нешто традиционално.

Директор Уреда за европске интеграције Владе ЗХЖ-а и члан Управног вијећа Бициклистичког савеза БиХ Иван Јуриљ нагласио је како Херцеговина постаје бренд, а бициклизам једна препознатљива коцкица у том бренду Херцеговине као туристичке дестинације.

“Сигурни смо да ће Херцеговина у догледно вријеме постати препознатљива туристичка и бициклистичка регија не само у љетном, него и у зимском те у раном прољетном и касном јесенском периоду гдје нам тешко неко може конкурирати. Циклотуризам и бициклизам генерално постаје саставни дио политике Европске уније, када говоримо и о привреди али и о зеленој агенди, и ми морамо бити дио тога”, поручио је Јуриљ.