Станари мостарског насеља Бијели Бријег поднијели су кривичну пријаву против градоначелника Љубе Бешлића и шефа Службе за грађевинске прописе Здравка Чуљка, те урбанистичко-грађевинског инспектора Небојше Шарића. Пријава је поднесена због илегалне градње у њиховом насељу, која након свих законски расположивих активности није заустављена.

На овоме мјесту налазила се приземна кућа аустроугарске градње, која је према Регулацијском плану из 2012. године смјела бити само реконструирана. Приземницу је сада замијенио објект од 6 катова. Годину дана становници овога насеља су петицијама покушали указати на илегалну изградњу, али узалудно. Стога су одлучили поднијети казнену пријаву против мостарског градоначелника, шефа службе за грађевинске прописе и урбанистичко-грађевинског инспектора Градске управе.

МАРИО ЋОСИЋ, станар насеља Бијели Бријег, Мостар

”Нама ништа није ни простало, ово удара на здрав разум, двије године трају радови да вам искрен будем, нисам се поштено ни наспавао као ни остали станари. И даље стојимо при ономе, сматрамо и чврсто смо увјерени да су дозволе издате од градоначеника и дјелатника одјела за урбанизам незаконски.”

Иако станари упозоравају како им је угрожен стамбени и животни простор, те да им је објект затворио свјетлост и сузио улицу, већина њих због страха од различитих притисака не жели јавно говорити.

Станарка сусједног објекта

”Ово што се догађа на Бијелом Бријегу, а и у граду, је страховито, немамо више ријечи ни ја ни сви странари који ту станују. Тотално је нарушена, квалитета живота је уништена, људи који живе овдје, ми више не знамо коме да се обратимо.”

Покушали смо доћи и до ставова надлежних из Градске управе, али узалудно. Или не одговарају на позиве, или не желе пред камере.
Подсјетимо, прије годину дана обустављена је градња овог објекта због изграђених шест, умјесто планираних пет катова. Иако уз бројне препреке, изградња је настављена. Хоће ли грађани успјети спријечити један у низу мостарских урбицида, како га називају, остаје за видјети. На потезу је Тужитељство ХНЖ.