Ситуација је озбиљна, поручују из двије мостарске болнице. Број заражених коронавирусом у Херцеговачко-неретванском кантону је све већи, болнички капацитети свакодневно се пуне. Ипак, нема мјеста паници, увјеравају надлежни у здравственим установама. У случају погоршања ситуације, бит ће осигурани додатни болнички капацитети.

Да је епидемиолошка слика на југу наше земље погоршана потврђује и чињеница како се протеклих тједана број заражених коронавирусом на дневној основи креће око 200. Најтежа је ситуација ипак у Мостару у којему се свакодневно биљежи око 100 заражених. Због таквог скока, болнички капацитети у обје мостарске болнице су готово попуњени.

др. ЗЛАТКО ГУЗИН, равнатељ Кантоналне болнице „др. Сафет Мујић“, Мостар

„Поред Инфективног одјела са 12, и резервна два, односно 14 кревета, ми имамо и Плућни одјел са 15 кревета али ако буде потребно ми ћемо ширити капацитете и жртвовати неке одјеле да бисмо смјестили, уколико буде потребно, довољан број пацијената“.

др. АНТЕ КВЕСИЋ, равнатељ Свеучилишне клиничке болнице Мостар

„Па смо поновно испразнили 5.кат, најприје једну половицу, јучер и другу. Ако се овако настави, морат ћемо још простора ослобађати. Ми имамо око 140 кревета укупно у КОВИД-у, али ако овакав тренд буде, ми ћемо морати већ данас размишљати о новим просторима“.

Оба равнатеља напомињу како се догодило нагло повећање, односно да је у веома кратком раздобљу са 10, број хоспитализираних повећан на више од 130.

др. АНТЕ КВЕСИЋ, равнатељ Свеучилишне клиничке болнице Мостар

„Ми смо упозоравали да ће се ово догодити. Мјере су доношене, ми их се сви скупа, нажалост, нисмо држали. Сад плаћамо цијену. Ја се надам да ће ситуација остати под контролом у смислу да ће болница моћи збринути све тешке пацијенте. Ми за сада контролирамо ситуацију“.

Иначе, од студенога протекле године у Кантоналној болници „др. Сафет Мујић“ збрињавају се пацијенти са средње тешком клиничком сликом. Сви они са тешким обољењем хоспитализирани су у Свеучилишној клиничкој болници.

др. ЗЛАТКО ГУЗИН, равнатељ Кантоналне болнице „др. Сафет Мујић“, Мостар

„Дакле, нема пацијената по ходницима?
”Ма да. Могуће да пацијенти чекају док добију налазе, хоће ли бити хоспитализирани или не па се може десити да пацијент буде два сата евентуално на ходнику, да нема мјеста у амбуланти, генерално не могу то потврдити“.

Због наглог повећања броја обољелих, обим посла у КОВИД болницама је знатно повећан. Равнатељи поручују како су лијечници психо-физички исцрпљени те моле грађане да се понашају у складу са мјерама и погоршаном епидемиолошком ситуацијом.