Након застоја од мјесец дана због пандемије коронавируса, радови на обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару су настављени. Ако се пронађу финансијска средства, обнова цркве, која траје десет година, требала би бити завршена до краја године.

Капа звоника је постављена, а наредних дана на њу би требао бити постављен бакар и крст, чиме ће груби радови на Саборној цркви у Мостару бити завршени. Слиједи уређење ентеријера.

“Ускоро крећемо у уређење партера, ентеријера, мало смо успорени сада, али најважније је да сазидамо храмове наших живота, једне друге да штитимо и превазиђемо ову свјетску пошаст”, каже Радивоје Круљ, мостарски парох.

“Тренутно се ради звоник, горе се ставља конструкција, друга екипа ради на попуни на олтару иза симсова. Приводи се крају”, каже Данило Савић, радник.

За грађевинске радове утрошено је осам милиона КМ, док се средства за уређење унутрашњости, као и извођач, тек требају пронаћи. Саборна Црква у Мостару је на листи УНЕСKО-а и национални је споменик Босне и Херцеговине. За реконструкцију су прописане посебне мјере заштите.

“На начин да је морала бити грађена у истим габаритима, истих хоризонталних и вертикалних димензија од истоврсног или изворног материјала, све те мјере су при изради документације, али и извођењу радова у потпуности испоштоване”, каже Анте Вујиновић, директор Завода за заштиту споменика Федерације БиХ.

Иако их у изворном облику градње није било, цркви су додани конструктивни елементи у циљу заштите од земљотреса. За овај задатак ангажован је институт за сеизмологију из Скопља.

“Анализа је показала како су потребне додатне челичне затеге, умјесто дрвених изворних хатула које су кориштене у изворној градњи крајем 19. вијека. Ове челичне хатуле су стављене у просторно хоризноталну и линијску вертикалу и ни на који начин нису омеле градњу саме цркве”, каже Анте Вујиновић, директор Завода за заштиту споменика Федерације БиХ.

Саборна црква Свете тројице у Мостару, уз Стари мост, један је од симбола града. У потпуности је срушена у рату 1992. године. Нјена обнова почела је прије десет година.

“Тај значај за Град Мостар можете видјети и у питањима Мостараца, који ће рећи да је ова црква украс града. Скорашња муфтијина посјета, када је донио симболичан прилог по други пут за обнову овог храма, наших пријатеља фрањеваца и пријатеља католика који су сви једнодушно са нама стали ту да се обнови, све говори”, каже јереј Душко Којић, свештеник мостарски.

Саборна црква у Мостару првобитно је изграђена 1873. године, пред крај османске владавине у Босни и Херцеговини, и до изградње Храма Светог Саве у Београду била је један од највећих православних храмова на Балкану.