Мостар је постао ново жариште коронавируса у Босни и Херцеговини. Број заражених на 100 хиљада становника готово двоструко је већи него у Сарајеву. Надлежни кажу да за сада неће долазити до пооштравања мјера. Из Кризног штаба оптужују инспекције да нису радиле свој посао, због чега је дошло да масовног кршења прописаних мјера.

“У овом тренутку рестриктивније мјере нису на столу у нашој жупанији, али о њима се може размишљати од оног тренутка када евентуални показатељи о броју заражених, броју хоспитализираних или не дај Боже о броју преминулих буду драстично већи”, изјавио је Перо Павловић из Кризног штаба Министарства здравства ХНК.

До наглог повећања броја заражених у Херцеговини не би дошло да су се грађани придржавали мјера које су на снази, сматрају стручњаци. У Кризном штабу сматрају да су заказале инспекцијске службе, што је према њиховим наводима највише допринијело непоштивању постојећих мјера.

“Тешко ми је рећи да ли се мјере требају построжавати и које нам то нове мјере требају, када нисмо пробали ни оне постојеће. Можда би постојеће да су се поштовале у пуном капацитету дале резултата, па онда идемо размишљати даље… Сада је ово стварно козметика”, тврди директорица Дома здравља Мостар др. Кристина Беванда.

“Сигурно је да је недовољно поштивање одређених старосних категорија допринијело да је пораст броја новообољелих изразито висок и из дана у дан све већи током марта. Томе можемо придодати и сезоналност у појавности самог вируса, измјене карактеристика вируса”, рекао је директор Дома здравља Стари Град др. Един Капетановић.

Болничке установе у Херцеговини већ одавно имају проблем са смјештајним капацитетима, а љекари су у више наврата упозоравали да третмани не могу бити квалитетни за случај додатног оптерећења. Само током данашњег дана у Свеучилишној клиничкој болници Мостар збринуто је 197 болесника.

“Ми у домовима здравља реорганизирали смо се на најоптималнији могући начин да покушамо одговорити овом уистину великом преоптерећењу, те да покушамо одговорити свим захтјевима наших пацијената”, казао је Капетановић.

Стручњаци се прибојавају да ће епидемиолошку ситуацију додатно погоршати повећан број улазака у Босну и Херцеговину чему је допринио и предстојећи католички благдан Ускрс.

“У посљедњих тједан дана на улазу у Босну и Херцеговину евидентирано је укупно 279.120 особа. Од тога је 188.999 страних држављана, те 90.121 држављанин Босне и Херцеговине”, рекла је гласноговорница Граничне полиције Франка Вицан.

Болнице у Мостару све више својих одјела претварају у COVID болницу. Кажу да систем за сада није угрожен, али је стање озбиљно.