Изложба под називом “Егзодус” академског сликара Марија Шуњића отворена је вечерас у Галерији “Рондо” у Мостару.

Изложба садржи један полиптих од осам дијелова и 16 других радова с мотивом брода, већином рађених у техници акрилика на платну.

“Кроз цијели циклус протеже се мотив брода, али није толико улога описати брод, него га схватити више као парадигму наших живота и трајања. Ту је и тај мотив путовања који може представљати путовање без физичке појаве кретања, односно путовања која се догађају у нама, у нашим мислима, трајањима, живљењима”, изјавио је Шуњић уочи отварања изложбе.

Изложбу “Егзодус”, како каже аутор, могуће је повезати и са садашњим егзодусом који се догађа и који говори о цикличном кретању с наших подручја.

Академски кипар Далибор Николић истакнуо је како изложба “Егзодус” плијени позорност својом изнимном разином ликовне квалитете те како је ријеч о једној врло ненаметљивој естетици.

“Ако је било тко икада узео четку у руку и покушао офарбати ограду или врата која су оронула, примијетит ће да је ова изложба наиме толико једноставна и промишљена у свом настанку да припада у виртуозност манира техничког израза умјетника и драго ми је да један такав у Мостару још увијек живи и ради”, казао је Николић говорећи о техници настанка Шуњићевих радова.

Са социолошке разине, у својој рецензији “Стоички меланколично сликарство” Иван Вукоја је, између осталог, написао како Шуњићеви бродови позивају на једно меланколично путовање у “непознату земљу” које притом није инфантилно нити сентиментално, није бајковито нити оптимистично.

“Није бијег, нити повлачење. Више је покушај повратка, у реалност, у материјалност, у тијело, у простор. Конкретно сликарство. Индустријско и армирано-бетонско, тјелесно и метерично, али нагрижено искуством, корозијом времена, несврховитим трајањем. Распадањем као доказом бивања, постојања. Стоички меланколично сликарство”, написао је Вукоја.

Марио Шуњић рођен је 1975. у Малшу, Крајс Карлсруе. Сликарство, на Академији ликовних умјетности Свеучилишта у Мостару, дипломирао је 2002. године, у класи проф. Анте Кајинића.

Добитник је низа награда, радови су му дијелом сталних постава Умјетничке галерије БиХ и Фрањевачке галерије у Широком Бријегу, а заступљени су и у мноштву других збирки у земљи и у иноземству. Живи и ствара у Мостару.

Изложба “Егзодус” у Галерији “Рондо” бит ће отворена два тједна, под покровитељством Хрватског дома “Херцег Стјепан Косача” и Града Мостара.