Предсједници мостарских градских одбора пет политичких странака (СДП БиХ, Наша странка, Платформа за прогрес, ХДЗ 1990, Прва мостарска партија) упутили су отворено писмо представницима међународне заједнице у којем указују на неправилности откривене приликом новог бројања гласова на појединим биралиштима, те траже поновно пребројавање свих гласачких листића с локалних избора за Градско вијеће Мостара.

“Алармантна је чињеница да се на сваком бирачком мјесту, по извјештајима наших проматрача, проналазе гласачки листићи који су приписани једном политичком субјекту, а у ствари припадају нашим кандидатима, странкама, коалицијама и политичким субјектима. Више је него очигледно да се у одређеним случајевима ради о свјесној злоупотреби изборног процеса и свјесном покушају изборне крађе како би се прекројила стварна изборна воља грађана Мостара”, наводи се у заједничком отвореном писму.

Странке упозоравају како су у појединим случајевима изразито мале разлике у броју гласова који одлучују о томе који ће политички субјект освојити вијећнички мандат, па тако у једном изборном подручју само један глас пресуђује тко ће освојити мјесто градског вијећника.

“Због тога Вас овом приликом, као представнике демократских земаља и институција, молимо да извршите свој неоспорни демократски ауторитет и утјецај како би Средишње изборно повјеренство БиХ донијело одлуку да се у Мостару изврши поновно пребројавање свих гласачких листића за политичке странке и кандидате на градској, али и на свим подручним изборним листама”, наводи се у писму.

“Сматрамо да би због ових драматичних чињеница Средишње изборно повјеренство БиХ морало по службеној дужности донијети такву одлуку. Само на тај начин моћи ћемо сви заједно закључити да је испоштована воља грађана Мостара који би тако коначно добили легалне и легитимне представнике у Градском вијећу”, наводи се на на крају отвореног писма.

Писмо потписују представница Изборног штаба БХ Блока Мостар – СДП БиХ, Наша странка Лана Прлић, предсједник Градског одбора Наше странке Мостар Тарик Тановић, предсједник Градског одбора СДП БиХ Мостар Арман Залихић, предсједник Градског одбора Платформе за прогрес Мостар Мак Мехић, предсједник Градског одбора ХДЗ 1990 Мостар Зоран Петрић и предсједник Прве мостарске партије Семир Дрљевић.

Отворено писмо упућено је на адресу високог представника, Изасланства Еуропске уније у БиХ, ОЕСС-а, Средишњег изборног повјеренства БиХ те велепосланстава САД-а, Велике Британије, Нјемачке, Француске, Италије, Шведске и Норвешке.