Након бројних безуспјешних преговора, чланови Синдиката медицинских радника у Херцеговачко-неретванском кантону, данас су организовали још једну протестну шетњу. Зауставили су се испред кантоналног Министарства финансија те испред зграде Владе тражећи потписивање колективног уговора.

” Владо, срами се и “Оставке” могло се чути испред зграде Владе ХНК, пошто су стигли чланови Синдиката медицинских радника, како би исказали своје незадовољство. Ово је још једна у низу протестних шетњи чалнова синдиката, који су у штрајку готово четири мјесеца. Истакнули су како је Влада ХНК једини кривац зашто се не рјешава стање у здравству.

Јучер су на својој скупштини премијера Невенка Херцега и министра здравства и финансија Горана Опсеницу и Аднана Фалаџића прогласили персонама нон грата, истичући како су они једини и главни кривци за потпуни колапс у здравству у ХНК.

Око 2600 чланова синдиката уједињени су и траже потписивање колективног уговора. Нагласили су како Влада није прихватила ни један од два понуђена приједлога који је Синдикат здравства тражио.

ДАЛИБОР ВУКОВИЋ, члан преговарачког тима Синдиката здравствених радника ХНК

Од овог тренутка ћемо протестовати сваки дан испред Владе и донијећемо нове снажније мјере, све док Влада ХНК не удовољи здравственимн радницима и с њима не потпише колективни уговор.

ИВИЦА АНИЋ, предсједник Синдиката СКБ Мостар

“Морамо нагласити да се министар здравства Горан Опсеница ниједном није појавио међу здравственим раадницима. Оно што му назив говорри- министрирати значи служити- он то ниједном није урадио. Једини је министар који то није урадио. И треба да га буде срам. И трећа особа које нема овдје je министар Фалаџић.

Након протеста разишло се око 20 чланова синдиката, колико је смјело доћи због епидемиолошких мјера, а исто толико је било и полицајаца.

Синдикалисти су се обратили и пацијентима, који не могу остварити здравствену помоћ, те им поручили да се обрате премијеру Херцегу да их он упути шта да раде, поручујући да су он и два министра главни кривци за стање у здравству.