У Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару вечерас је представљена збирка поезије ”Голотиња” Берислава Јурича.

Ријеч је о најбољој књизи поезије у 2019. години по суду Фондације фра Грга Мартић и другој Јуричевој књизи.

Један од представљача књижевник Алмин Каплан казао је како Јурич у својој поезији ”разголићује свијет у којем живимо и тако га враћа на оне почетне поставке када смо били невинији и безазленији”.

”То ради на начин како може само озбиљна и важна књижевност”, додао је Каплан.

Књижевник Јосип Млакић казао је како пјесме у Јуричевој збирци ”нису написане да некога задиве (иако се и о томе да разговарати) већ су то првенствено пјесме у којима се пјесник разголићује”.

”Ја сам издвојио неке стихове из пјесама које могу засебно стајати као цјелина без проблема, што опет говори о квалитети пјесама. Аутор користи неколико књижевних стратегија што је занимљиво јер постоји једна увријежена форма које се држе мање-више сви они који пишу, али Јурич користи њих више”, казао је Млакић.

Књижевник Мило Јукић метафорички је описао ”Голотињу” као ”издвојени оток у неком архипелагу на Јадранском мору који је јасан и заокружен, али фин за живот”.

Берислав Јурич рођен је 1980. године у Томиславграду. Живи и ради у Мостару. Пише поезију и прозу. Добитник је прве награде за циклус пјесама Шимићевих сусрета 1998. и 2005. године. Награђен је и за најбољи текст објављен у студентском листу Свеучилишта у Мостару Опомена.

Оснивач је и уредник гимназијског часописа Марул, уредник у студентском листу Опомена те новинар неколико интернетских портала. Ради као уредник и колумнист на порталу Бљесак.инфо те као колумнист мјесечника Наша огњишта и портала Ал Џазира Балканс.

Друштво новинара БиХ прогласило га је новинаром године у писаним медијима за 2018. годину.

Прије ”Голотиње” објавио је награђену збирку кратких прича ”Наспавани пси лају”.