Испред Регионалне депоније Уборак у Мостару, која без дозволе ради од 4. просинца, окупило се око 250 грађана на мирном просвједу с поруком да неће одустати од борбе за уклањање депоније, која, како истичу, пријети еколошком катастрофом.

Грађани окупљени око иницијативе “Јер нас се тиче” блокирали су довоз смећа, на дан истека дозволе, али је деблокада извршена под полицијском пратњом 9.просинца/студенога. Од тада се сваки дан окупљају на мирном просвједу и гледају како се унаточ истеку дозволе, смеће и даље довози под полицијском заштитом.

„Видите колико је полиције овдје. Ово је брука. Ми нисмо дошли да се тучемо нити да правимо нереде. Ми то увијек радимо мирно и достојанствено. Не провоцирамо и не изазивамо никога, тако да је ово баш катастрофа“, каже члан удружења грађана „Јер ме се тиче“ Нијаз Хоџић.

Истиче како су становници насеља у близини Уборка огорчени односом владајућих структура цијелој друштвеној заједници, али и према законским одредбама које јасно кажу да је довоз смећа на депонију Уборак од 4. просинца илегалан.

„Ми желимо наставити и даље просвједовати. За празнике нећемо радити ништа што нам не доличи. Пустит ћемо да празници прођу у миру, али и даље ћемо бити овдје. Овдје ћемо чекати Нову годину, а ови што одлучују о нама нека виде да ми нисмо одустали и нећемо одустати. Причекат ћемо их нека прославе празнике, па ћемо видјети шта ћемо даље“, поручује Хоџић уиме просвједника.

Присјетивши се дана 9. просинца када је деблокирана депонија уз полицијску пратњу, подсјећа како се на просвједнике примијенила сила, те да су због тога поднесене казнене пријаве против начелника полицијске управе Мостар-Сјевер и свих полицајаца који су употребили прекомјерну силу.

„Од шестог мјесеца кад смо ми први пут направили блокаду овдје, политичари говоре исто, али ништа не раде. Свједоци смо да не сазивају нити се појављују на састанцима“, каже Хоџић.

Наглашава како су се чуле изјаве кантоналног премијера Невенка Херцега да овај проблем треба ријешити на вишем нивоу, али њима којих се највише тиче, каже, нитко се не обраћа нити што предлаже.

„Ми смо спремни на договор и знамо да се то не може завршити за дан. Међутим, има нешто што се мора урадити, што су и они рекли да више није мјесто да овдје буде ова депонија. Но, они не подузимају ништа”, додаје Хоџић.

У федералном Министарству туризма и околиша, према неслужбеним информацијама, 8. сијечња расправљат ће се о овоме проблему, међутим грађанима којих се највише то све тиче, како наглашава, нитко ништа не говори.

„Позвани су градоначелник, јавни правобранилац Мостара и директор Депоније, али без министара који су једини који могу одлучити о овом, Хасандедић и Телетовић, нема сврхе сједити“, закључио је Хоџић.

Стога ће грађани, унаточ чињеници да је полиција испред депоније Уборак сваки дан 24 сата, и даље одржавати мирне просвједе и указивати на проблем који би, како истичу, могао имати кобне посљедице за ширу околицу.

Проблеми с депонирањем отпада на Уборку постоје дуже вријеме, а ситуација је ескалирала у свибњу/мају, када је откривено да је на одлагалиште комуналног отпада депонирана одређена количина дехидрираног муља с постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару, за који активисти тврде да садржи високе концентрације тешких метала.

Мјештани околних насеља у липњу су десет дана блокирали одлагалиште, захтијевајући да се истражи што је све протеклих година ту депонирано те да се хитно приступи рјешавању тог еколошког проблема.

Након договора с градоначелником Мостара, одлагалиште је деблокирано и настављено је одлагање отпада. Према потписаном споразуму, требао је бити формиран стручни тим који је требао радити на изналажењу могућности за санацију и измјештање одлагалишта на нову локацију.