Бискуп Ратко Перић, након 28 година службе, предао је дужност Петру Палићу, новоименованом бискупу Мостарско-дувањске бискупије и апостолском управитељу Требињско-мрканске дијецезе.

Примопредаја је одржана на светој миси испред мостарске катедрале на благдан Узвишења светог крижа и светковину годишњице посвете Мостарске столнице Марије Мајке Цркве и бискупова ређења.

“Прије 28 година, на данашњи дан – био је такођер понедјељак, обдарен сам сакраментом бискупског реда. Бијеше то у јеку рата. У несигурности са сваке стране. Ординаријат изгорио, а катедрала рањена хиљадама граната. Као да је било само вријеме ратовања и немилосрдна уништења. Ипак је обиловало и милосрђе. Бискупе Петре, и ти започињеш у знаку узвишења крижа. Увијек нека те прате милост, радост и успјех”, рекао је Перић у свом обраћању присутнима.

Нови бискуп констатовао је да је на данашњи дан прије четири деценије неки други сан постао јава, а присјетио се и 14. септембра 1992., када се у катедрали није могло славити, јер је био рат.

“У овој катедрали 40 година слушамо Божију ријеч, помирујемо се с Богом и сусрећемо браћу и сестре. Од Бога се не може побјећи осим враћајући се њему самоме. Данас смо истински у граду мостова. Нажалост, у овој земљи мостови су много пута раздвајали умјесто повезивали. Данас се послање повјерава мојој крхкој особи и истински сам свјестан да тренутака кушње неће недостајати”, рекао је између осталог у својој првој проповиједи Петар Палић.

Свечаном чину између осталих присуствовали су и хрватски премијер Андреј Пленковић, кардинал Винко Пуљић, надбискуп коадјутор Врхбосанске надбискупије Томо Вукшић, епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, као и бројни бискупи из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Подсјетимо, одлуком папе Фрање од 11. јула 2020. монсињору Ратку Перићу усвојена је молба за одрекнућем од бискупске службе због навршене канонске доби, да би новим бискупом био именован досадашњи бискуп хварски, Петар Палић.