На састанку радне групе изасланстaва ХДЗ-а БиХ, СДА и СНСД-а на којем се разговарало о 14 кључних увјета ЕУ-а које Босна и Херцеговина мора испунити за кандидатски статус, констатирано је како је шест приоритета завршено, а да се три приоритета, односно закона, налазе у процедури, те је исказана спремност да се реализирају мјере и активности које ће унаприједити и убрзати пут БиХ ка еуропским интеграцијама.

Замјеник предсједатеља Вијећа министара БиХ Вјекослав Беванда казао је како су били фокусирани на оно што је опћи консензус који постоји у БиХ те „еуропски пут и сви напори које требамо урадити да би били кредибилни и да добијемо тај кандидатски статус“.

”Били смо фокусирани на извршење приоритета Уније. Констатирали смо да је шест од 14 приоритета завршено. Уз то, били смо фокусирани на три закона, и то Закон о измјенама и допунама закона о јавним набавама, измјенама и допунама Закона о ВТСВ-у и Закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама БиХ”, казао је Беванда.

Појаснио је како је Закон о измјенама и допунама закона о јавним набавама у парламентарној процедури, а преостала друга, након усуглашавања и свега што слиједи, требају ићи у процедуру на Вијеће министара и у Парламент.

”Онда би имали и власти у БиХ и сви остали пуно право рећи да смо ми ’гро’ посла одрадили и да наше опредјељење на путу ка Еуропи има нашу кредибилну основицу и пут”, истакнуо је Беванда.

Замјеник предсједатеља Заступничког дома (ЗД) ПС БиХ Денис Звиздић поновио је како су потврдили консензус када се говори о спремности да се реализирају мјере и активности које ће унаприједити и убрзати пут БиХ ка еуропским интеграцијама.

Појаснио је како мишљење Еуропске комисије за БиХ има 14 приоритета који има аналитички извјештај са 115 потприоритета и бројним мјерама.

”Њихова укупна реализација значи могућност отварања првог кластера преговора, а ми смо данас разговарали о реализацији приоритета за које сматрамо да показују кредибилан напредак Босне и Хррцеговине за идућу фазу, а то је добивање канидатског статуса”, истакнуо је Звиздић.

Устврдио је како очекују да у најбржем могућем времену заврше фазу парламентарног усвајања тих закона и да се институцијама Уније „већ до половине ове године појавимо с кредибилним законом и да БиХ добије кандидатски статус“.

Звиздић је појаснио како настоје усвојити довољан број мјера и стратегија које ће ’нам омогућити да се кредибилно појавимо пред институцијама Еуропске комисије и Еуропске уније и затражимо кандидатски статус’.

”Дакле, осим ова три закона о којима данас причамо вриједно је подсјетити да смо прије тог реализирали шест, седам приоритета који су унутар маргина 14 приоритета из мишљења Еуропске комисије за БиХ”, казао је Звиздић.

Подсјетио је како су тако одржани избори у Мостару, потом формиран парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање, усвојена стратегија за реформу јавне управе на разини Вијећа министара, ентитетских влада и Брчко дистрикта БиХ, усвојен акцијски план за реформу јавне управе, усвојена стратегија за ратне злочине, укинута смртна казна у Републици Српској.

Поред тога, Звиздић је навео како има и других мјера и активности које ради Вијеће министара БиХ.

Предсједатељица Клуба заступника СНСД-а у ЗД ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ казала је како су на данашњем састанку усугласили одговарајућу методологију за коју вјерује да ће их приближити испуњавању одређених задатака, потприоритета.

СНСД је отворен и има намјеру примијенити конструктиван приступ, посебице када су у питању законска рјешења која ће допринијети амбијенту политичком, економском и друштвеном.

Осврнула се и на важност горе споменутих закона које треба усвојити те истакнула како је за СНСД јако битно да у оному чему судјелују буде функционално, проведиво и усклађено с уставном структуром јер, како је казала, ’превише је било покушаја који нас нису одвели у функционалан статус’.