Изложба радова 22 умјетника под називом “Споне – Техника Стил Тематика” отворена је вечерас у Галерији краљице Катарине у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару.

Водитељ Галерије краљице Катарине Далибор Николић казао је како је основа ове изложбе збир радова млађих аутора који су релативно недавно даровали своје радове фундусу Галерије.

“Кад смо видјели који су то радови и које су то естетике, сваком од њих смо врло једноставно могли придружити неки од радова старије генерације аутора који су своје радове даровали у фундус прије можда 50-60 година”, казао је Николић.

Истакнуо је како сви радови, иако су различити и настали у различитим временима, кореспондирају на једној разини и говоре о нечему истом.

“То исто није подјела него је разлика, значи различити прикази нечега истог, ови умјетници говоре о истим стварима на различите начине. У једном смислу то је стилски различито, у другом технички и у трећем тематски, а одатле и сам назив изложбе. Разлике су нешто што треба афирмирати”, навео је Николић.

Изложба броји укупно 23 рада и бит ће отворена тијеком љета.

“Мислим да ће посјетитељи уживати, иако је ова изложба на неки начин настала ад хоц реакцијом на задани проблем који смо имали тијеком протеклих мјесеци због којега нисмо радили, али, у сваком случају, сви приказани радови изнимно су квалитетни”, казао је Николић, који је уједно и један од излагача.

Оквирни концепт изложбе говори о повезницама између старог и новог дијела збирке, својеврсној кронологији раста колекције, као и “различитостима” које повезују ауторе с дјелима њихових претходника и обратно, у тематском, стилском или техничком приказу одређеног мотива.

Аутори умјетничких дјела која су изложена су Пеђа Милосављевић, Ивица Краљевић, Далибор Николић, Миливој Узелац, Аттилио Мелато, Карло Афан де Ривера, Марио Суњић, Фрањо Ликар, Тамара Грбавац, Мехмед Заимовић, Ернесто Маркота, Мирко Кујачић, Матко Векић, Кажимир Храсте, Мирјана Дражњак Налетилић, Стеван Кнежевић, Антонио Заго, Јосип Мијић, Гиусеппе Гранзо, Нина Ацковић, Томислав Зовко и Градимир Петровић.