Прочитали смо став амбасадора који данас нису дошли на састанак са лидерима пробосанских политичких странака и ми као Бошњаци, жртве геноцида поштујемо ставове земаља и међународних институција у нашој земљи. Сматрамо да је будућност Сребренице и наше земље заједничка будућност свих нас који у њој живимо заснована на демократским принципима и загарантираним људским правима без дискриминације било ког грађанина наше земље, наводе из Иницијативе ’Моја адреса: Сребреница’.

Изражавају увјерења да су ставови амбасадора у допису лидерима у којима одбијају састанак, искрени и засновани на принципима који штите владавину права и изградњу друштва без дискриминације.

Коалиција ”Моја адреса: Сребреница” уложила је апелацију Уставном суду БиХ, те вјерује да ће Уставни суд донијети одлуку без притисака засновану на праву и да она неће бити политичка.

”Бошњаци Сребренице окупљени у Иницијативу ”Моја адреса: Сребреница”, упркос томе што су и сами преживјели геноцид, немају проблем да сједну и разговарају са представницима српских политичких странака, нити имају проблем да начелник општине Сребреница буде Србин изабран на демократски начин, али је дошао тренутак да кажемо да јесте проблем да преговарамо са начелником општине који негира геноцид почињен над Бошњацима у општини на чијем је он челу и глорификује оне који су одговорни за злочин геноцида”, наводи се у саопћењу.

Иницијатива ’Моја адреса:Сребреница’ позива чланице ПИК-а и представнике других међународних организација и њихове представнике да охрабре високог представника да прогласи Закон о забрани негирања геноцида, јер би тиме пуно помогао да се након одлуке Уставног суда везане за изборе у Сребреници поново отпочне са дијалогом и успоставом изградње повјерења и заједничког живота и напретка за све грађане општине Сребреница.

Из Иницијативе ’Моја адреса:Сребреница’ наводе како су опредијељени за дијалог што су странке које тренутно чине ову коалицију у претходним годинама и показале.

Истичу да свакодневна дискриминација повратника Бошњака, забрана изучавања босанског језика, изградња цркве поред Меморијалног центра у Поточарима гдје су укопани посмртни остаци жртава геноцида јасно показују сву њихову немоћ и понижења која трпе посљедњих деценија у РС-у.

Демократски проведени избори у Сребреници и начелник који не негира геноцид уз доношење Закона о забрани негирања геноцида би сигурно створили претпоставке за отварање разговора о успостави власти у Сребреници.

Поручују амбасадорима како су то стандарди земаља и институција које представљају у БиХ и да заједно треба наставити изграђивати, стварати услове и усвојити стандарде које данас имају земље ЕУ којима тежи и Босне и Херцеговина.