У Мркоњић граду је обиљежена 77. годишњица од првог засједања ЗАВНОБИХ-а.

Антифашисти широм Босне и Херцеговине окупили су се на мјесту, гдје је на данашњи дан 1943. године донесена одлука о обнови државности БиХ и успостављању њених историјских граница.

Ове године је био нешто мањи број окупљених због епидемиолошке ситуације, али поруке су јасне – да се окренемо једни према другима, поштовати и уважавати, као што је наведено у резолуцији ЗАВНОБИХ-а.

“Дан државности БиХ, једине државе коју ја имам, и срамотно је што се овако дешава. Оронула зграда иза мене је срамота за Републику Српску и за комлетну државу, што се не дозвољава да се она реновира”, рекао је Бећир Варупа из Витеза.

Прије тачно 77 година, Вијећници ЗАВНОБИХ-а, њих укупно 247 из свих дијелова земље, усвојили су Резолуцију о оснивању ЗАВНОБиХ-а и Проглас народима Босне и Херцеговине у којима је речено да је Босна и Херцеговина јединствена и недјељива држава, ни српска ни хрватска ни муслиманска него и српска и муслиманска и хрватска, збратимљена заједница у којој ће бити осигурана пуна равноправност Муслимана, Срба и Хрвата, али и свих осталих народа који у њој живе.

ЗАВНОБиХ је био највиши државни орган антифашистичког покрета у Босни и Херцеговини током Другог свјетског рата, те се развио као носилац босанскохерцеговачке државности.