Музеј књижевности и позоришне умјетности Босне и Херцеговине у овој години слави 60 година постојања и непрекинутог рада.

У плану је велика ретроспектива рада Музеја у којој ће се присјетити пријатеља ове културне и научне институције током деценија.

Музеј књижевности и позоришне умјетности Босне и Херцеговине ријетка је културна и научна институција у европским размјерама која се истовремено бави очувањем и презентацијом богате грађе из двије умјетничке области, књижевности и позоришне умјетности.

ТАМАРА САРАЈЛИЋ СЛАВНИЋ, кустосица

“Основано је прво Књижевно одјељење, а касније 1970. године оснива се и Позоришно одјељење Музеја књижевности и позоришне умјетности. Тако су почеле да настају и прве збирке”.

У фондовим Музеја налази се више од 20.000 експоната. Музејску грађу чине рукописи, фотографије и друга документарна грађа. Упркос значају ове културне институције, статус Музеја књижевности и позоришне умјетности БиХ годинама је неријешен и јубилеј дочекују у тешкој финансијској ситуацији.

ШЕЈЛА ШЕХАБОВИЋ, директорица Музеја

“У овој години планирамо једну велику ретроспективу нашег рада, покушат ћемо се сјетити пријатеља и пријатељица Музеја кроз десетљећа. Мало ћемо говорити о томе шта је Музеј продуцирао све за шездесет година свог постојања”.

Због пандемије коронавируса, Галерија “Мак” је без посјетилаца. Кустоси Музеја ипак проналазе пут до публике, виртуелним изложбама представљају најважније збирке Музеја. Међу њима је и збирка “Мак Диздар”.

ЂАНА КУКИЋ, кустосица

“Одлучила сам се као ауторица представљања ове збирке за фотографије из приватног албума и за неке мање познате ствари из живота и књижевног стваралаштва Мака Диздара”.

Ова музејска институција важно је мјесто сусрета грађана и људи који се баве културом, али и мјесто културног памћења које настоји указати на важност сјећања.

АЛМИР БАШОВИЋ, књижевник

“Да би ишли у будућност ми морамо имати неку слику прошлости управо је Музеј мјесто гдје се та прошлост његује и чува”.