У требињском Музеју Херцеговине отворена је изложба графика које су настале на првом сабору „Теодор Лјубавић“ поводом 500 година од оснивања горажданске штампарије. Археолози Музеја Херцеговине 2017. године пронашли су остатке манастира у којем се налазила прва штампарија на овим просторима.

Изложба графика је, према ријечима стручњака, модеран одговор на штампарију основану прије пет стотина година. Изложене су 22 графике од 11 аутора. Умјетници који су стварали графике су на различите начине третирали тему штампарије, као једно полазиште за своје радове.

ВЕСЕЛИН БРКОВИЋ, декан Академије ликовних умјетности Требиње

“Тако да можемо да кажемо из онога да оно што јесте традиција, овдје имамо одређене графичке технике као што су линорез нешто што је најстарије у штампи до онога што јесте актуелни, сваремени израз и у томе распону умјетници свако на свој начин покушао је да своју поетику повеже са овим изузетним пооводом, а то је 500 година горажданске штампарије”.

Археолози Музеја Херцеговине су 2017. године вршили ископавања са циљем откривања манастира у којем је била смјештена штампарија. Пошто су остаци пронађени, план је да се направи једна музејска поставка, збирка која ће бити посвећена управо првој штампарији у Босни и Херцеговини.

ИВАНА ГРУЈИЋ, археологиња и директорица Музеја Херцеговине, Требиње

“Та збирка ће садржавати све оно што смо ми открили приликом истраживања, али такође и реплику једне штампарске пресе, иначе оригинлна преса је донесена из Венеције то су већ познати подаци, али је врло значајно да и на овај начин се подсјећамо јубилеј је прошао, али то је један значајан догађај у исотрији нашег народа да смо послије Обода на Цетињу друга у региону штампарија”.

За Општину Ново Горажде је ово веома значајно културно откриће које у многоме може помоћи развоју ове Општине. Ово значајно археолошко откриће требало би ускоро да доведе до отварања Музеја штампарства Прво саборовање графичара је названо по човјеку који је власник прве штампарије у Босни и Херцеговини Теодору Лјубавићу. Ово
саборовање прећи ће у традицију.

МИЛА ПЕТКОВИЋ, начелница Опћине Ново Горажде

“Ми смо у току 2019. годсине имали низ манифестација које смо одржали да би шира јавност била упозната са Горажданском штампаријом јер се заиста мало знало о тој штампарији између осталог смо тада установили прво саборовање графичара”.

Саборовања ће се одржавати на сваке двије године, након чега ће се у Музеју Херцеговине приредити изложба, а графике са првог саборовања биће изложене у Музеју Херцеговине наредних десет дана.