Министарство унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево апелује да грађани избјегавају куповину и кориштење петарди и пиротехничких средстава како не би тиме чинили прекршаје, те спријечили евентуално повређивање особа и друге нежељене посљедице, а посебно да се онемогући да та средства употријебе дјеца и малољетници.

Из МУП-а подсјећају да онај ко на јавном мјесту посједује, пали, уступа, продаје, купује или нуди петарде и друга пиротехничка средства без одобрења надлежног органа, чини прекршај прописан Законом о прекршајима против јавног реда и мира.

“У случају чињења оваквих прекршаја могу се изрећи казне за починиоце у износу од 300 до 900 КМ, а за родитеље, односно усвојиоце или старатеље малољетних прекршилаца од 400 до 1.200 КМ”, наводе из полиције.

С обзиром на предстојеће вјерске и новогодишње празнике може се очекивати вјероватна појава набавке, продаје и употребе петарди и других пиротехничких средстава, наводе из МУП-а и подсјећају да се таквим радњама нарушава јавни ред и мир, узнемиравају грађани, а нису искључена ни повређивања, нарочито особа млађе животне доби.

“Да би се ова штетна појава предуприједила и избјегле нежељене посљедице Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево је путем надлежних организационих јединица предузела планске активности превентивног и репресивног карактера”, истиче се у саопштењу