Након што су ухапшена три инспектора Министарства унутарњих послова Републике Српске, због сумње да су помагали ухапшеном припаднику шкаљарског клана Милошу Божовићу, директор Полиције Републике Српске најавио је нова хапшења. Ентитетски министар унутарњих послова најављује и нова хапшења припадника овог министарства. За то вријеме, све су гласнији наводи и о сукобима високих функционера у МУП-у Републике Српске.

Као бомба је одјекнула вијест да су осим Милоша Божовића, припадника шкаљарског клана, ухапшени и инспектори МУП-а Младен Миловановић, Предраг Ватреш и Горана Речевић. Сумњиче се за помагање Божовићу, за којим је расписана црвена Интерполова потјерница због тешког убиства у Црној Гори. Миловановићу, који је до недавно био шеф јединице у Управи за борбу против организованог криминала, одређен је једномјесечни притвор, док су Ватреш и Речевић пуштени да се бране са слободе. Хапшења у МУП-у су отворила причу о двије струје унутар МУП-а и сукобу министра унутрашњих послова Републике Српске и директора Полиције и лидера СНСД-а с друге стране.

СИНИША КОСТРЕШЕВИЋ, директор Полиције Републике Српске

„Ја лично и министар Лукач не бисмо били на тим позицијама да улазимо у сукобе. Можемо се посвађати, можемо имати различита мишљења, али да се праве кланови, да имамо сукобе и дијелимо људе… Имате 7.000 припадника МУП-а, нађите ми пет који ће то потврдити и документовати и ја нећу више бити на овој позицији.“

ДРАГАН ЛУКАЧ, министар унутрашњих послова Републике Српске

”Порука свим нашим грађанима је да и овим примјером доказујемо да полиција Републике Српске има довољно снаге и огроман број поштених и храбрих полицајаца који су спремни да очисте своје редове од покварених и корумпираних и то ћемо наставити да радимо, без обзира на то колико било болно и тешко.”

Лидер СНСД-а Милорад Додик је наводни физички сукоб са министром Лукачом, због хапшења инспектора блиских криминалним круговима, назвао бизарним измишљотинама. Зар неко мисли да би Лукач остао министар да се то десило, пита Додик.

МИЛОРАД ДОДИК, предсједник СНСД-а

„Мало је МУП-ова у региону, али и Европи, који се обрачунавају са својим припадницима који сарађују са криминалцима. Имамо снаге да то радимо и даље ћемо да радимо. И онда се појаве неке приче о сукобима. Никаквих сукоба нема.“

РАДОВАН ВИШКОВИЋ, премијер Републике Српске

”Нема нико заштићен. Без обзира гдје радио, коју функцију обављао и да ли носио униформу, да ли имао значку, био инспектор или полицајац, ако је направио прекршај, за то ће одговарати.”

С друге стране, опозиција тврди да је Министарство унутрашњих послова одавно политизовано и да се рад полицијских службеника свео на испуњавање партијских и личних интереса.

ПЕРИЦА СТАНИЋ, предсједник Одбора за сигурност СДС-а

„Срж проблема лежи у подређивању интереса рада Министарства одређеним партијским и личним интересима. Немогуће је да полицијски службеници дођу до тако виских позиција, а да су склони извршењу најтежих кривичних дијела. Наравно ту се поставља питање одговорности руководећих радника на свим нивоима.“

Министар полиције Републике Српске најавио је да ће наредних дана бити хапшења у цијелој Босни и Херцеговини, али и Србији и Хрватској, а хоће ли бити међу ухапшеним и инспектора МУП-а кратко је одговорио:”Чуће се”.