Резултат недавног конкурса у Министарству унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона (МУП ХНК), на којем у радни однос није примљен ниједан грађанин српске националности, изазвао је бурне реакције српске заједнице и политичких представника у овом дијелу Федерације БиХ. Ресорни министар одговара – српски народ није оштећен.

На конкурсу Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона на радна мјеста у администрацији примљено је 26 особа, али међу њима ниједан Србин. Из Координације српског народа уз позив властима да промијене однос према српском народу, поруке и да су на конкурсе, попут недавног, одавно навикнути.

САЊА БЈЕЛИЦА-ШАГОВНОВИЋ, Координација српског народа

”Срби заиста нису равноправан народ у Херцеговачко-неретванском кантону, када је у питању одлучивање, запошљавање, образовање, језик и тако даље. У извјештају омбдусмана из прошле године јасно пише да у 16 министарстава и завода у ХНК-а ради само 15 Срба, а од тога у њих осам не ради ниједан.”

Министар одговара да конкурсом није оштећен српски народ. Наводи да су нови запосленици замијенили колеге исте националности.

СЛАЂАН БЕВАНДА, министар унутарњих послова ХНК

”Истина јесте да овај пут није примљен нити један Србин, јер се радило о попуни/замјени дјелатника којима је престао радни однос, водећи рачуна о националности бивших упосленика на тим радним мјестима. Пригодом нових упошљавања и кроз измјену и модернизацију постојеће систематизације радних мјеста водит ћемо рачуна и о упошљавању Срба, јер је то и уставна и законска обавеза за сва тијела и институције државне службе.”

Резултатом недавног конкурса, као и каснијим оправдањима из МУП-а, незадовољни су и српски представници у кантоналној власти.

ВЕСНА САРАЏИЋ, заступница у Скупштини ХНК

”Јасно је да министар овдје брани неодбрањиво. Боље би било да је шутио, јер овако вријеђа интелигенцију. Само је још једном потврдио стварно стање када је у питању положај грађана српске националности у ХНК-а.”

Нових 26 запослених из реда Бошњака и Хрвата, ипак, нису нарушили национални баланс у ресору сигурности, тврде у Министарству унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.

ЉУДЕВИТ МАРИЋ, гласноговорник МУП-а ХНК

”Сигурно су сви – сва три народа и Остали – заступљени по попису из 1991. године.”

Охрабрујући је податак да ће српски народ коначно, макар на папиру, постати конститутиван у овом кантону. Ипак, ни то није гарант да ће се у пракси остварити сва гарантована права.

САЊА БЈЕЛИЦА-ШАГОВНОВИЋ, Координација српског народа

”Нажалост, знамо да је у неким другим кантонима конститутивност давно усвојена, а да положај Срба није ништа бољи. Али се бојим да ће се, све док Срби у Скупштини и Влади не буду имали некога кога су они изабрали да их представља и да се бори за њихов положај, ствари споро кретати напријед.”

О амандманима за конститутивност Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, Скупштина ће расправљати на наредној сједници, након неколико пропалих покушаја из прошлости.