Према Таквиму Исламске заједнице муслимани у БиХ данас дочекују први дан Курбан-бајрама или Хаџи бајрама. Централна бајрамска свечаност бит ће одржана у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву гђе ће бајрамску хутбу казивати реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Бајрам-намаз ће се на подручју Сарајева клањати у 06.11 сати. Традиционално бајрамско честитање код реису-л-улеме као и свечани бајрамски пријем за званице, у складу са издатом инструкцијом због пандемије коронавируса, неће бити одржани.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, а поводом наступања Курбан-бајрама, реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић је дао инструкцију свим органима и институцијама Исламске заједнице у Босни и Херцеговини.

Инструкција позива на ревносно поштивање наредби и препорука надлежних државних органа током обављања бајрамских обреда и обиљежавања овог благдана.

Такођер, инструкција налаже подузимање низа мјера како би се заштитило јавно здравље међу којима су темељито чишћење, дезинфекција и провјетравање џамија, месџида и других објеката у којима се обављају намази, а посебно за бајрам-намаз, саопћено је из Ријасета ИЗ у БиХ.

Реис Кавазовић позвао је чланове и припаднике Заједнице да посте девети дан посљедњег мјесеца хиџретског календара зул-хиџџета познатог као Јевму-л-Арефе (Дан Арефата), који је данас.

У позиву вјерницима Кавазовић је подсјетио да је пост Дана Арефата суннет Посланика, а.с. (пракса коју је лијепо опонашати), којег су практиковала четворица праведних халифа, асхаби и наши добри претходници на овим просторима. Подсјетио их је на хадис који преноси Муслим од Ебу Катада да је Вјеровјесник, а.с., говорио: „Пост дана Арефата искупљује гријехе из прошле и наредне године…”

“Ове године су многи који су имали нијјет одласка на хаџ били спријечени у томе и само мали број муслимана ће обавити ову исламску дужност. Али пост овог дана нам даје прилику да сви обиљежимо овај мубарек дан”, стоји у позиву реису-л-улеме.

Такођер је подсјетио и на то да је по ханефијској правној школи дозвољено нијјет (одлуку) за добровољни (нафила) пост донијети накнадно, односно, на сам дан поста.

Курбан или Хаџи бајрам – велики су мубарек дани, дани великог Божијег добра. Њихову важност одређује жртвовање курбана – традиција Божијег посланика Ибрахима а.с. и дијељење курбанског меса сиромасима, пријатељима, комшијама.

Дани хаџа – дан боравка неколико милиона муслимана у Часним мјестима Мекки и Медини. Они су се са свих страна свијета запутили ка Часноме Храму како би обавили пети стуб ислама – хаџ, који им Узвишени Бог прописује и који је дужан обавити сваки муслиман чим стекне материјалне услове за то.

Хаџија је Алахов гост коме се пружа прилика да му буду опроштени сви гријеси и зато се милиони муслимана сваке године окупе на тлу којим је корачао Мухамед, нека је мир и спас Божији на њега.

Курбан бајрам траје четири дана.

Централну бајрамску свечаност из Гази Хусрев-бегове џамије у Сарајеву пратите у директном пријеносу на БХТ1 од 05:30 сати.