Муслимани широм свијета данас прослављају први дан Рамазанског бајрама, једног од два највећа муслиманска празника. Свечани програм и бајрам-намаз из Гази Хусрев-бегове џамије у Сарајеву гледајте у директном пријеносу на БХТ1 од 05:15 сати.

Рамазански бајрам наступа 1. шеввала, десетог мјесеца хиџретског календара.

Бајрам се слави три дана. Први дан Бајрама се проводи у кругу породице, другог дана се обилазе мезарја и тај дан се обиљежава и као Дан шехида, док је трећи дан предвиђен за дружење с пријатељима и познаницима.

Бајрам се код муслимана честита ријечима ”Бајрам шериф мубарек олсун” што у пријеводу значи ”Нека је племенити Бајрам благословљен”. Одговор је: Аллах рази олсун (Нека је Аллах задовољан тобом).

Важност и вриједност мјесеца рамазана

Рамазан је мјесец у којем је почела објава Кур’ана, свете муслиманске књиге, посланику Мухаммеду а.с. прије више од 1.400 година.

Током овог мјесеца, вјерници посте од момента пред зору, па све до сумрака. Током тог периода се одричу јела, пића, конзумирања духана и од сексуалних односа.

Пост је један од пет стубова ислама, заједно са муслиманском објавом припадности вјери, дневним молитвама, доброчинством, те ходочашћем на хаџ у Меку ако су здравствено и финансијски у могућности.

У многим државама са муслиманском већином скраћује се радно вријеме и многи ресторани су затворени током периода поста.

На крају рамазана, муслимани славе Рамазански бајрам – Еид ал-Фитр што на арапском значи „празник окончања поста“.

Централна свечаност Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини поводом Рамазанског бајрама биће одржана у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, гдје ће бајрамску хутбу казивати реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Према Таквиму Исламске заједнице (ИЗ), бајрам-намаз је у 6:02 сати.

Након сабах-намаза биће одржан свечани програм којег ће извести познати учачи Кур’ана, илахија и касида.

Пригодан ваз овом приликом одржат ће први имам и хатиб Гази Хусрев-бегове џамије др. хфз. Менсур-еф. Малкић.

БХТ1 и БИР Телевизија ће централну бајрамску свечаност преносити уживо, од 05:15 сати.

Бајрам-намаз ће бити обављен уз придржавање важећих епидемиолошких мјера.