Мушка сениорска одбојкашка репрезентација Босне и Херцеговине у Лукавцу се припрема за квалификациони турнир који ће се од 11. до 16. јануара 2021. године играти у Сјеверној Македонији.

Квалификације се играју за Европско првенство, а репрезентација Данске која је требала бити домаћин једног турнира одустала је од такмичења. Због тога ће најбољи одбојкаши БиХ на турниру у Сјеверној Македонији играти против домаће репрезентације и репрезентације Турске.

“Вријеме у којем су припреме је мало незгодно због вјерских и новогодишњих празника, али ми смо успјели окупити репрезентацију. Оно што је сигурно да имамо један широк дијапазон играча из иностранства и БиХ. Предстоји нам кратак период за уигравање, поготово што имамо доста младу екипу са неколико искусних играча”, каже селектор Ифет Мехиновић.

Репрезентација БиХ, која у Лукавцу има одличне услове за рад и потпуну подршку Одбојкашког савеза БиХ, на пут за Сјеверну Македонију креће 9. јануара у вечерњим сатима, а наредног дана имат ће тренинг пред утакмицу са домаћом репрезентацијом 11. јануара. Потом 12. јануара слиједи утакмица са репрезентацијом Турске, па дан одмора, да би 14. поново играли са Сјеверном Македонијом, а 15. јануара са Турском. Турнир ће бити завршен утакмицом Сјеверне Македоније и Турске која се игра 16. јануара.

“Данска је одустала од организације турнира и такмичења, па ћемо у Сјеверној Македонији играти двомеч против домаће репрезентације и Турске, која је у сваком случају фаворит. Видимо своју шансу у томе што на Европско првенство иде и пет најбољих другопласираних репрезентација из седам група. Ми смо и непознаница, састав је нови и противници немају пуно информација о нама, док смо ми гледали сусрет Сјеверне Македоније и Бугарске. Своју шансу управо видимо против Сјеверне Македоније јер мислимо да нису нешто више квалитетнији од нас, иако су играли Златну лигу и пласирали су се на прошло Европско првенство. Имајући у виду квалитет наших репрезентативаца сигуран сам да ћемо дати све од себе и мислим да ћемо бити велико изненађење и да се по први пут пласирамо на Европско првенство”, каже селектор репрезентације БиХ.

Капитен репрезентације Алмир Чоло истиче да је атмосфера у репрезентацији феноменална.

“Остаје велика жал што је период за припреме јако кратак и што нећемо одиграти ни једну пријатељску утакмицу. У своје име и екипе могу обећати да ћемо дати максимум и да ћемо учинити све да дођемо до хисторијског пласмана на Европско првенство”, поручује Чоло.

Млађе снаге предводи Ади Османовић, који игра у Турској, и добро познаје наше противнике.

“Као један од млађих играча обећавам такођер беспоштедну борбу за сваки поен. Млади смо и имамо одличну атмосферу у екипи и због тога се надам да ћемо све вас обрадовати”, каже Ади Османовић.

Предсједник Одбојкашког савеза БиХ Алија Фатић је истакао како су сви потребни услови за боравак репрезентације БиХ у Лукавцу и Сјеверној Македонији обезбијеђени те је нагласио како је кровна кућа наше одбојке прошлу годину окончала у финансијском плусу.