Свјесни чињенице да ће посљедице проузрочене пандемијом Covid-19 оставити трага на будућност младих, Министарство цивилних послова БиХ поводом обиљежавања 12. аугуста – Међународног дана младих, позвало је све нивое власти у БиХ и младе да заједнички уложе додатни напор да Босну и Херцеговину учине земљом у којој ће млади људи остајати, живјети и радити, развијати се и напредовати и партиципирати у доношењу одлука и тако избјећи њихов одлазак из домовине.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године донијела Одлуку да се 12. аугуст обиљежава као Међународни дан младих.

Међународни дан младих настоји подићи свијест о правним економским, социјалним, образовним, културним и свим осталим питањима с којима се сусрећу млади људи широм свијета.

“Млади у Босни и Херцеговини се сусрећу с многобројним проблемима, што нажалост за посљедицу има њихов одлазак из наше домовине. Ти проблеми се огледају у немогућности запослења, неусклађености образовног сустава с тржиштем рада, несигурним радним мјестима и оно с чим се цијели свијет суочава данас, а то је пандемија коронавируса Covid-19”, саопћено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Пандемија изазвана коронавирусом Covid-19 посебно има утјецај на младе људе који су тек требали направити први искорак на тржиште рада, оне који су били у процесу тражења запослења, младе који су планирали основати своје породице, оне који су због економске ситуације у којим су се нашле њихове обитељи били присиљени да пронађу посао или оне које се налазе у образовном суставу који је због новонастале ситуације био сведен на минимум, поручили су из Министарства цивилних послова БиХ.