Служба за послове са странцима у посљедњих седам дана изрекла мјеру протјеривања са територије БиХ за 101 страног држављана

Служба за послове са странцима у складу са својим надлежностима проводи појачане активности контроле кретања и боравка странаца усмјерене на контролу мјеста на којима се окупљају мигранти те инспекцијски надзор над правним и физичким лицима која пружају услуге смјештаја.

Инспектори за странце у сарадњи са полицијским службеницима проводили су заједничке активности на подручју Сарајева, Бихаћа, Зенице, Травника, Тузле, Калесије и Бањалуке. Наведене активности резултирале су проналаском страних држављана који су незаконито ушли или незаконито боравили на територији Босне и Херцеговине.

Служба за послове са странцима је због незаконитог уласка или боравка изрекла мјеру протјеривања за 101 страног држављанина са забраном уласка и боравка у Босни и Херцеговини, међу којима су држављани Турске, Афганистана, Пакистана, Марока, Алжира, Индије, Египта, Ирака, Ирана и Јемена. Наведена лица су стављена под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије Босне и Херцеговине.

Инспекцијским надзором утвређене су одређене неправилности у пет објеката, те су власницима објеката који су пружали услуге смјештаја страним држављанима издати прекршајни налози због непоштивања законских одредби.

Служба за послове са странцима је држављанину Хрватске који је на подручју града Бањалуке починио кривично дијело отуђење имовине, изрекла мјеру протјеривања са забраном уласка и боравка на територији БиХ у периоду од три године, те су истог инспектори за странце предали припадницима полиције Републике Хрватске на ГП „Стара Градишка“.

Служба за послове са странцима реализовала је добровољни повратак за 19 држављана Турске који су враћени у земљу поријекла. Предметом рада Службе за послове са странцима од почетка 2020. године било је 12.521 мигрант, од чега је само у посљедњих седам дана био 901 мигрант.

У привременим прихватним центрима тренутно борави 6440 мигранта.

Служба за послове са странцима ће у складу са својим надлежностима и капацитетима наставити са појачаним оперативним активностима као одговор на повећан прилив миграната у Босни и Херцеговини.