Једно од највећих градилишта на Коридору 5ц тренутно је на југу Херцеговине у близини села Шеваш Њиве. Свјесни важности ових радова, мјештани упозоравају и на проблеме које имају посебно у љетним мјесецима – прашина, бука, мањак питке воде и угрожена пољопривредна производња. Тврде да им је вода дошла до грла и моле надлежне да преузму одговорност.

У село Шеваш Њиве близу Чапљине поред градилишта аутоцесте прошле смо године дошли на позив незадовољних мјештана. Тада су се жалили како се од радова скупља прашина која им уништава пољопривреду и питку воду и смањује свеукупну квалитету зивота. 365 дана касније опет смо у Шеваш Њивама а проблеми су остали исти ако не и гори.

МЕХМЕД ШАБАНОВИЋ, становник Шеваш Њива

“Није урађено ништа, ни за прашину, прашина је у селу на воћкама, на артиклима пољопривредним, ја имам 160 јабука на једној парцели, свака се осушила, нисам могао доци до њих да заштитим. Уз то морамо куповат воду, ако киша падне јер од прашина не можес пити воду кишницу”.

Из ЈП Аутоцесте кажу како се труде бити друштвено одговорни и на услузи локалној заједници. O oвим проблемима разговарали су са мјештнаима.

На дијелу аутоцесте који пролази у непосредној близини поменутог насеља Шеваш Поље, као и на свим локалним саобраћајницама кроз село које користи извођач радова, интензивно се ради на смањењу нивоа прашине на начин да се специјализираним возилима полијевају те површине.

Треба узети у обзир да се налазимо у љетном периоду гдје су дневне температуре изразито високе и да учинак пољевања водом није дуготрајан иако извођач радова улаже максималне напоре. Свјесни ситуације да становници како овог тако и сусједних насеља живе од пољопривреде и да им се изградњом аутоцесте донекле отежао приступ неким парцелама на којима узгајају културе, Аутоцесте ФБиХ у координацији са извођачем радова нарочиту пажњу посвећују томе да власници тих парцела у сваком тренутку могу да приступе својим парцелама.