Бројне непознанице и даље прате набавку вакцина “Спутњик Ве” за Федерацију Босне и Херцеговине. Премијер најављује потписан уговор и прву испоруку сљедеће седмице. Тврди да се чека руска страна. Већина одговорних у ланцу је без коментара. Не зна се ни ко је тачно потписао уговор са увозником.

Федерација Босне и Херцеговине потписала је уговор о набавци 500 хиљада доза вакцина Спутњик Ве. Чека се потпис из Руског инвестиционог фонда, а прва испорука биће током наредне седмице. То је јавности саопштио премјер Фадил Новалић и то на сједници Представничког дома федералног Парламента.

Ко је потписао уговор? Је ли то Давор Пехар, директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ или неко други у име владе? Подсјећамо, Пехар је, по задужењу које је Завод добио од Владе, требало да потпише уговор са велепрометницима у понедјељак, али је у међувремену стигло још понуда, а до тада нико није доставио комплетну документацију. На крају је одабран сарајевски “Медимпекс”. Много недоумица имају и посланици ХДЗ-а у федералном Парламенту.

У фирми Медимпекс, која је обећала набавку 500 хиљада доза вакцина Спутњик Ве, с тим да је испорука првог контингента од 100 хиљада доза најављена у року од три дана од отварања акредитива, данас – мук. Исто је и у Заводу за јавно здравство. Премијер Новалић на свој начин објашњава зашто је директна набавка закаснила.

Новалићева изјава о “глумљењу државе” била је битна појединим посланицима. Поставили су питање евентуалне кривичне одговорности, уколико су вакцине могле бити набављене раније.