Навијачи из иностранства неће моћи присуствовати Олимпијским играма у Токију, саопштили су представници Међународног олимпијског комитета (МОК) и Јапана.

Ова одлука објављена је након онлине састанка представника Међународног олимпијског комитета, јапанске владе, владе Токија, Међународног параолимпијског комитета и локалних организатора.

О овом очекиваном потезу говорило се неколико мјесеци. Званичници су саопштили да је превелик ризик да се приме власници карата из иностранства током пандемије, чему се снажно противи јапанска јавност.

“Како би власницима улазница који живе у иностранству омогућили да у овој фази прилагоде своје путне планове, представници Јапана закључили су да они неће моћи ући у Јапан у вријеме Олимпијских и параолимпијских игара”, саопштио је токијски организациони одбор.

Продано је око милион улазница навијачима из иностранства. Организатори су обећали поврат новца, али детаље ће одредити овлаштени продавци улазница који се баве продајом ван Јапана. Они наплаћују накнаде до 20 посто на цијене улазница, а није јасно хоће ли и накнада бити враћена.

Финансијски губитак од продаје карата пада на Јапан. Локални буџет организационог одбора тражио је 800 милиона долара прихода од продаје улазница, што је трећи највећи извор прихода у буџету за приватно финанцирање. Сваки мањак у буџету мораће надокнадити јапанска државна тијела.

Према службеним подацима, Јапан троши 15,4 милијарде долара за организацију Олимпијских игара. Неколико владиних ревизија каже да су стварни трошкови можда двоструко већи, а све осим 6,7 милијарди долара јавни је новац.

Око 4,45 милиона улазница продано је становницима Јапана. Очекује се да ће организатори сљедећег мјесеца објавити капацитете које ће попунити локално становништво.

Забрана за присуство навијача из иностранства долази само неколико дана прије почетка штафете олимпијске бакље која у четвртак из префектуре Фукушима на сјевероистоку Јапана креће на пут кроз ову земљу. Штафета ће трајати 121 дан, учествоваће 10.000 тркача, а завршава се 23. јула на свечаности отварања Олимпијских игара на Националном стадиону у Токију.

Штафета је тест за Олимпијске игре и Параолимпијске игре, на којима ће учествовати 15.400 спортиста из иностранства. Биће тестирани прије одласка из својих земаља, по долазку у Јапан и често док буду боравили у олимпијском селу уз Токијски залив. За улазак у Јапан није обавезна вакцинација спортиста, али многи ће бити вакцинисани.

Олимпијске игре у Токију заказане су за период од 23. јула до 8. августа, а слиједи Параолимпијада од 24. августа до 5. септембра. Ријеч је о олимпијади која је требала бити одржана прошле године, али је одгођена због пандемије.