Назив Сарајевске улице у Београду неће бити промијењен, али ће бити измијењена имена Хрватске и још неких улица, које ће понијети имена српских хероја или познатих умјетника. Најава градске власти о промјени назива улица по топонимима из бивше Југославије изазвала је бројна реагирања. У Београду објашњавају да су то већ одавно учиниле све бивше југословенске републике.

Поједини медији објавили су да ће у Београду бити промењено име Сарајевске улице, али је градска власт то демантовала, рекавши да се ради о лажној вијести. Сарајевска, међу најпознатијим улицама у Београду, тако ће остати тамо гдје јесте, као и њен назив. Београђани без претјеривања се може рећи воле ту улицу у којој су, као ријетко гдје у граду, очуване занатске радње и у којој се може наћи све, од шрафа и поправке штикле, преко добре кафе и одличних пекара, до цвјећара, фризера и бутика.

Највећа полемика у овдашњој јавности повела се око промјене имена Загорске улице у улицу Благоја Јововића, који је, по непотврђеним до краја чињеницама, извршио атентат на вођу НДХ Анта Павелића, а био учесник четничког покрета. Историчарка Дубравка Стојановић успротивила се тој иницијативи, сматрајући да о томе није вођена стручна расправа и да је спорно то како се у историји оцјењује неко ко је атентатор.

“Противим се сваком концепту крвне освете, концепту ‘зуб за зуб’, противим се да нека руља може да иде и кажњава из политичких разлога било кога. У нашој историји било је превише случајева гдје су људи узимали правду у своје руке”, истиче Станојевић.

Овај став изазвао је реаговање и градске власти и неколицине академика САНУ, уз тумачење да историчарка Стојановић брани Павелића, а осуђује Јововића.

“Ви у Њемачкој имате сваке године канцеларку Меркел, полаже вијенац на гроб гдје је сахрањен пуковник Клаус вон Штауфенберг који је ’44. покушао и замало успио атентат на Адолфа Хитлера. Улица се зове по његовом имену, Нијемци славе тог пуковника”,каже замјеник градоначелника Београда, Зоран Весић.

Сарајевска улица највјероватније у цијелом Београду има најбољу свјетлосну сигнализацију и њоме саобраћај најбоље функционише у свако доба дана. Зато, ако бисте било ког возача питали како би желио да дође до центра Београда, сигурно би вам рекао да би најрадије желио да дође Сарајевском улицом.