Премијер ФБиХ (Фадил Новалић) је у једној реченици дао дознања народу да ентиттет ФБиХ није жељела да глуми државу и да је могла набавила би Цовид вакцине још у децембру прошле године. Веће је изгубљено вријеме јануар, фебруар и дио марта. Замислите колико би људи било до сада заштићено да је кренуло све на вријеме, казао је за БХРТ пензионисани љекар и инфектолог Бакир Накаш.

Нагласио је како се Република Српска као један од ентитета у БиХ побринула се за директну набавку вакцина, и одмах заштитила оне које су најпотребнији, здравствени радници.

Видите свијест у ентитету Република Српска је била другачија. Набавиле су се вакцине. Цијепљени су професиналци, сада се иде на друге групе становништва. Свијест у Влади у РС је била на таквом нивоу да су прво здравствене раднике вакцинисали, оне који су од кључног значаја у борби против Цовид-а.

Свејсни смо да је један велики број људи из БиХ отишао у Србију и обавио вакцинацију и нама је драго, казао је он.

Жао нам је да државни органи и лидери да, иако су потписали одређене уговоре са одређеним механизмима и дали новац, да нису схватили обавезу да се побрину за активности за директну набавку од произвођача како би се имунитет стекао на вријеме.

Подсјетимо Накаш је предао 22. марта, кривичну пријаву Тужилаштву Босне и Херцеговине (БиХ), против Зорана Тегелтије, предсједавајућег Вијећа министара БиХ, Анкице Гудељевић, министрице цивилних послова БиХ, Фадила Новалића премијера Федерације БиХ и Вјекослава Мандића, министра здравства Федерације БиХ због изостанка набаве вакцина против корона вируса.

Разлог је, како се наводи, због постојања основа сумње да у периоду од 18. септембра 2020. године до 18. марта 2021. године, свјесни својих законских обавеза, нису обавили или извршили своје службене дужности у погледу осигуравања и директне набавке вакцина потребних за имунизацију становништва.

Грађанска свијест је достигла један степен одговорности да се огласи и да артикулише оно што смо размишљали већ мјесецима, а то је да смо посматрали како се и у сусједству и у свијету проводи имунизација, а БиХ свакодневно се жали како не можемо добити вакцине путем ЦОВАX-а све док се то не испуни на одређеном сјетском нивоу. То је понукало све људе да изразе своје незадовољство што се манифестовало кроз ову тужбу.

Тражимо да одговорни сносе одговорност јер су требали да дјелују у овом периоду, истакао је Накаш.

Кривична пријава је отишла у понедјељак, дошла је гдје треба и очекујемо да ће озбиљно сагледати и предузети активности да испитају да ли су наводи тачни, као и тврдњеда је угрожено здравље становника, повећан број смртности и сл.

Реакција људи на ово је очекивана, људи су били у некој несигурности, каже он.

Ова пријава покренула је лавину критике и одговора на све оне дилеме које смо имали “да ли се вакцинација могла започети раније”. Добивали смо подршку грађана и људи који су жељели да се ово оконча. Било је и оних који мисле да је све ово манипулација. Сада смо опет у ситуацији да требамо ријешити проблем пандемије и надам се да ћемо на изборима који ће бити ускоро организовани. да ћемо се одредити према људима који су урадили нешто и онима који нису.