Након Берлина и Франкфурта у суботу је и Келн премашио горњу границу новозаражених коронавирусом због чега се уводе посебне мјере попут забране конзумације алкохола у касним вечерњим сатима на јавним мјестима као и ношење заштитне маске у пјешачким зонама.

“Број новозаражених на 100.000 становника је у посљедњих тједан дана премашио границу од 50 те сада износи 54,8”, приопћио је покрајински уред за здравство савезне покрајине Сјеверне Рајне – Вестфалије.

Градске власти у Келну наложиле су мјере које наступају након преласка критичне границе од 50. Мјере садрже забрану конзумације алкохола на јавним мјестима након 22 сата те забрану продаје алкохола у дијеловима града који су познати по ноћном животу.

Тиме се желе спријечити све бројније забаве на отвореном за које се сумња да су једне од главних узрочника наглог пораста броја новозаражених у већим градовима у посљедње вријеме.

Такођер се уводи обвеза ношења заштитних маски на јавним површинама с великом концентрацијом пролазника, попут пјешачких зона.

Исто тако је дозвољено окупљање само пет особа на јавним мјестима које не припадају истом кућанству умјесто досадашњих десет.

Грађани су упозорени да се окупљања и прославе у властитим становима не препоручују.

Градоначелница Келна Хенриет Рајкер је за сада одустала од мјере обавезног затварања угоститељских објеката у касним вечерњим сатима што је на снази у Берлину и Франкфурту.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је у петак у разговору с градоначелницима највећих њемачких градова договорила мјере које се примјењују у случају преласка ризичне вриједности од 50. Меркел је том приликом истакнула како је циљ мјера спрјечавање новог ‘lockdowna’ у Њемачкој ове јесени и зиме.

У задња 24 сата у Њемачкој је забиљежен 4721 нови случај коронавируса.