Измјештањем миграната и затварањем Крајинаметала, живот се поново враћа у овај дио Бихаћа, кажу мјештани. Мигрантима су доносили храну, одјећу, обућу. Но, због оних несавјесних трпили су нападе, крађе и провале.

ЕРМИН ЗУЛИЋ, предсједник МЗ Горње Прекоуње

“Са заиста стрпљивим односом, посебно ако се у обзир узме да они нису добили никакву надокнаду, оно што је причињена штета”.

ФАДИЛ ДИЗДАРЕВИЋ, мјештанин

“Овдје је долазило до кривичних дјела и масовних туча, на крају ове улице извршена су два убиства, а наши грађани и дјеца су то гледала”.

У објекту Крајинаметала било је и по више стотина миграната. Без адекватне здравствене заштите, осим сигурносног – представљали су огроман здравствени проблем, и себи и мјештанима. Сада је њих 200 измјештено у камп Липа.

ЕДИН КУЛЕНОВИЋ, помоћник градоначелника Бихаћа

“Те акције неће стати – основни и темељни циљ је када се измјесте мигранти да извршимо дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију, да онемогућимо било какво даљне ширење заразе на становништво града Бихаћа, а сходно томе и на мигранте”.

Након тријаже и смјештања у изолаториј, већина њих се упутила назад ка Бихаћу.

АБДУСТАР, Пакистан

“Не ваља тоалет, не ваља храна. Прије је било боље, можда ће у другом кампу или вани бити боље”.

У Липи тренутно борави око 600 миграната. Те бројке варирају с обзиром на то да једни одлазе, а други се враћају. Мигранти које сретнемо у дивљим камповима кажу како немају основне увјете за живот, управо зато јер одлазе из кампа у којем имају основне увјете. У кампу се налазе медицински контејнери Дома здравља, санитарни чвор у којем мигранти имају туш кабине и све потребно за личну хигијену. У шаторима имају кревете и електричну енергију.

Иако у Липи имају све услове, већини миграната ни то не одговара. Зашто умјесто кампа бирају улицу?

НЕРМИН КЉАЈИЋ, министар унутрашњих послова УСК

“Мислимо да највећи проблем представља што они знају да ће на тим локацијама имати обезбијеђену храну и, иако има смјештајног капацитета на подручју Липе, они избјегавају тај камп”.

АБАС, Пакистан

“Боље нам је у граду. Ја укључим или пошаљем локацију, дође ИОМ и лако добијемо храну од њих”.

Надлежне институције настоје угасити све дивље кампове којих је и даље много. Ипак, то им не полази за руком јер је пробијен рок за изградњу новог мигрантског центра у Липи, који би требао имати капацитет од 1.500 особа.