Седам дана након избијања пожара у јами Рудника мрког угља у Бановићима, пожар још није локализован. Припадници чете за спашавање морали су подузети друге мјере.

Пожар у јами Омазићи се проширио, због чега су припадници Чете били принуђени приступити изолацији и потапању простора, како не би дошло до угрожавања живота људи. Тренутно се прати гасно стање, потврдио је за БХРТ руководилац Чете рударског спашавања.

“У почетним сатима смо покушавали да искористимо све могуће активне методе да бисмо га угасили. Међутим, пошто је дошло у једном дијелу до обрушавања, морали смо да промијенимо начин. Нисмо могли даље да напредујемо физички,“ истакао је руководилац Чете рударског спасавања РМУ “Бановићи” Хасан Сејдиновић.

“Може се закључити да је пожар настао на гуменом транспортеру на погону, да је узрок паљења највјероватније прегријавање неких од машинских елемената на конструкцији тракастог транспортера,“ казао је федерални рударски инспектор Нурага Дурановић.

„Дајемо подршку и судским органима, истражним. Морамо добити тачан налаз онога што се десило и темељем тога ћемо да се одредимо,“ саопштио је премијер Тузланског кантона Кадрија Хоџић.

„Дајемо подршку и судским органима, истражним. Морамо добити тачан налаз онога што се десило и темељем тога ћемо да се одредимо,“ саопштио је премијер Тузланског кантона Кадрија Хоџић.

Док се са више страна шпекулише о могућем узроку, тачне информације ће бити познате тек након локализације пожара и омогућавања приступа мјесту настанка. Директор за БХРТ потврђује да је у производњи у тој јами око 673 радника и ниједан неће остати без посла. Дио рудара је на кориштењу дијела годишњег одмора.

“Један дио ће бити вјероватно распоређен на друге радне јединице, површинску експлоатацију или сепарацију, тако да није упитно ниједно радно мјесто,“ рекао је директор РМУ “Бановићи” Фадил Кудумовић.

Наводи и да ниједна машина није упитна. Но, штете су неизбјежне.

“Сама штета да ми не радимо, дневно губимо вјероватно неких 150 до 200 хиљада марака. Када је ријеч о самој производњи, планиране количине ћемо ми надокнадити са површинских копова, тако да није упитно снабдијевање,“ истакао је Кудумовић.

Кудумовић наводи да постоје сумње чак и на могућност подметања пожара, због чега ће тражити од свих релевантних институција учешће у истрази.