Оптужница Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона подигнута против Николине Балабан (1972. годиште) из Новог Града због продуженог кривичног дјела “тешка кривична дјела против здравља људи” у вези с кривичним дјелом “несавјесно лијечење” потврђена је рјешењем Опћинског суда у Бихаћу од 28. јула ове године.

Истрага коју је против ње у априлу 2017. покренуло Тужилаштво Унско-санског кантона завршена је.

Оптуженој Балабан се ставља не терет постојање основане сумње да је крајем 2016. и почетком 2017. године, у Бихаћу као доктор медицине, специјалиста патолошке анатомије, запослена у Кантоналној болници “др. Ирфан Љубијанкић” Бихаћ, поступајући на неприкладан начин при анализи примљеног материјала, услијед површног приступа који је супротан стандардима лијечничке праксе у области патологије односно нижег стандарда пажње који се не може оправдати праксом, погријешила у биолошком потенцијалу прегледаних – присутних промјена за пет пацијената.

Дакле, Балабан је из нехата као доктор медицине, обављајући своју дјелатност поступила противно правилима здравствене струке примјењујући очигледно неприкладан начин лијечења, па је тиме проузроковала тешке тјелесне повреде, тешко нарушење здравља и знатно погоршање постојећих болести код више особа.

Основаност предметне оптужнице је потврђена бројним материјалним доказима, а првенствено налазом и мишљењем тима вјештака – специјалиста судске медицине, форензичке патологије и патологије.

У наредном периоду се очекује заказивање рочишта за изјашњење о кривњи код Опћинског суда у Бихаћу, саопћено је из Кантоналног тужилаштва УСК-а.